Financieel/Ondernemen
1676438
Ondernemen

GRENSVERLEGGER Deelplatform Goboony in vier landen

Campers vaker de weg op

Mark de Vos en Foppe Mijnlieff (r) willen meer mensen laten genieten van de vrijheid van een camper.

Mark de Vos en Foppe Mijnlieff (r) willen meer mensen laten genieten van de vrijheid van een camper.

Utrecht - De circa twee miljoen campers die Europa telt worden gemiddeld maar een maand per jaar gebruikt. Zonde, vinden oprichters van deelplatform Goboony Mark de Vos en Foppe Mijnlieff. Binnen drie jaar willen ze één miljoen mensen in een huurcamper op vakantie sturen.

Mark de Vos en Foppe Mijnlieff (r) willen meer mensen laten genieten van de vrijheid van een camper.

Mark de Vos en Foppe Mijnlieff (r) willen meer mensen laten genieten van de vrijheid van een camper.

De Vos en Mijnlieff kennen elkaar letterlijk uit de zandbak. In 2011 troffen ze elkaar aan de kant van de weg in Nieuw-Zeeland, waar hun kinderen in een speeltuintje uitraasden na een lange camperrit. De Vos: ,,Later kochten mijn vrouw en ik een eigen camper. Ik zette hem te huur op Marktplaats, maar het werkte niet fijn genoeg.” De Vos, die altijd heeft gewerkt op het snijvlak van ondernemen en managen, zag voor de campermarkt een mooie kans a la Airbnb. ,,Dit moest beter kunnen.”

Zijn vrouw herinnerde zich dat Foppe ‘iets’ deed met startups en opperde om hem te bellen om te kijken of er een samenwerking in zat. Mijnlieff: ,,Dat klopt. Mijn achtergrond is ondernemersideeën omzetten naar een concrete business en ik wilde iets voor mezelf beginnen, dus dat kwam goed uit.”

Begin 2015 was het platform af. ,,We hadden een strakke deadline, want in april begint Nederland met het boeken van de zomervakantie.” Niet alleen in eigen land sloeg het idee meteen aan, ook in België en Engeland kregen vakantiegangers lucht van Goboony. In 2016 lanceerde het deelplatform een pilot in Italië. De Vos: ,,Daar rijden veel campers rond en er is een levendige deeleconomie. Een lokale verzekeraar benaderde ons om de verzekering te verzorgen. Heel fijn, want daar heb je geen landelijke camperclub die dat regelt, zoals in Nederland, Engeland en België.” Sinds januari 2017 is Goboony ook live in de twee laatstgenoemde landen. Voor ieder land is er een apart team met mensen die de lokale taal spreekt. Wel operereren ze allemaal vanuit het kantoor in Utrecht.

,,Met een paar keer verhuren heb je de kosten van je camper eruit. Tegelijkertijd kunnen we op deze manier zoveel mogelijk mensen laten genieten van de vrijheid van een camper.” Het afgelopen jaar kwam er al 30% van de klandizie (15.000 huurders) uit het buitenland, dit jaar moet dat de helft worden. Momenteel staan er 1.750 campers op het platform, de ondernemers mikken op 50.000 in 2023. Het belangrijkste verschil tussen de landen? ,,Waar wij - en ook de Belgen - op derde kerstdag al over de zomervakantie nadenken, boeken ze in Italië op het laatste moment. Rond 1 juli zie je op de Italiaanse site de grootste toeloop ontstaan.”

Tot eind febrauri loopt er een crowdfundcampagne. ,,Voor de officiële start hadden we al €325.000 bij elkaar gebracht. Als we een miljoen halen, gaan we voor een extra land.” Welk land willen ze nog niet zeggen, maar geen Frankrijk en Duitsland. „Die slaan we voorlopig over, daar zijn al lokale platforms actief.”