Nieuws/Financieel
1677600
Financieel

Column: Gepensioneerden nemen risico met obligaties

Ook ouderen doen er volgens Ken Fisher goed aan in aandelen te beleggen.

Ook ouderen doen er volgens Ken Fisher goed aan in aandelen te beleggen.

Vorig jaar onthulden Britse wetenschappers een medicijn dat diabetes type 2 bij de helft van de patiënten terugdraait. Amerikanen ontdekten een manier om alvleesklierkanker – vaak een doodsvonnis – vroegtijdig te ontdekken. Daarnaast ontdekten onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam cellen die het verouderingsproces aansturen. Nu ontwikkelen ze medicijnen om dit tegen te gaan, met mogelijke toepassingen bij de behandeling van kanker.

Ook ouderen doen er volgens Ken Fisher goed aan in aandelen te beleggen.

Ook ouderen doen er volgens Ken Fisher goed aan in aandelen te beleggen.

Voorlopig kunnen ze je niet het lichaam van een 20-jarige teruggeven – nog niet! Maar, ontdekkingen zoals deze komen regelmatig voor, waardoor de levensverwachting toeneemt. U dient hier rekening mee te houden bij uw pensioenplanning.

Als ik met mensen over beleggen praat, is mijn eerste vraag meestal: Wat is het primaire doel van uw geld? Meestal antwoorden ze dan: “Het is bestemd voor een goede oude dag voor mijzelf en mijn partner.” Dan vraag ik: Hoe oud verwacht u beiden te worden? Meestal lachen mensen dan, om vervolgens met een te lage schatting te komen. De meesten gaan uit van 75, misschien 80 jaar. Maar weinigen verwachten 90 of ouder te worden. Dus vraag ik hoe oud hun ouders en grootouders zijn geworden (als die van ouderdom zijn gestorven). Dan neem ik het gemiddelde en gebruik ik levensverwachtingstabellen om nog enkele jaren toe te voegen. Door de medische vooruitgang blijven die “enkele jaren” toenemen.

Levensverwachting schiet omhoog

Onderschat niet hoe lang u wellicht nog leeft. Toen ik 25 was, sloot ik een kleine overlijdensrisicoverzekering af. Ik had weinig geld en wilde dat mijn vrouw en kinderen zich zouden kunnen redden als ik zou wegvallen. Maar toen mijn bedrijf groeide, werd ik rijk genoeg om te concluderen dat die aanpak geen nut meer had. Ik heb de polis toen opgezegd en vervolgens niet meer aan gedacht. Jaren later, toen ik in de 50 was, vond ik de oude papieren terug inclusief de berekening van het aantal jaren dat ik nog zou leven als ik de 50 haalde. Voor de grap vroeg ik bij dezelfde verzekeraar een identieke polis aan voor een 25-jarige. En raad eens… de levensverwachting voor een 25-jarige die de 50 haalde was met zeven jaar gestegen. Eén jaar extra voor elke drieënhalf geleefde jaren. Verbazingwekkend! Het resultaat van een opeenstapeling van doorbraken.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek leven Nederlandse vrouwen van 65 jaar tegenwoordig gemiddeld nog 21,4 jaar. Mannen gemiddeld nog 18,8 jaar. Gemiddeld halverwege tot hoog in de 80! Maar als u alleen met deze levensverwachting rekening houdt, mikt u mogelijk te laag. U leeft wellicht langer dan gemiddeld. Bovendien was 2017 niet uniek wat betreft doorbraken in de medische sector. Er worden jaarlijks medische ontdekkingen gedaan, ook vanwege technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Technologie maakte het Amerikaanse onderzoekers mogelijk een proces te ontwikkelen om ingevroren organen weer bruikbaar te maken, wat levens kan redden van transplantatiepatiënten. Anderen testen de toepassing van kunstmatige intelligentie bij van alles, van mammografie tot het vergroten van datasets van wetenschappers ver voorbij klinische studies. Veel projecten zijn gedoemd te mislukken. Andere maken de verwachting niet waar. Maar de geschiedenis wijst uit dat er genoeg slagen om onze levensverwachting te blijven verlengen. Daarom is die voor Nederlandse mannen sinds 1981 met zeven jaar gestegen.

Rendement staatsobligaties onvoldoende

Bij uw beleggingen dient u rekening te houden met deze en toekomstige medische doorbraken. Hoe? De meeste mensen denken dat hun beleggingshorizon eindigt bij pensionering. Ze denken dat ze “conservatief” moeten worden als ze met pensioen gaan en richten zich op inkomsten uit de beleggingen. Maar dat is niet conservatief. Het is juist risicovol. Uw beleggingshorizon is de totale periode waarin uw beleggingen bijdragen aan uw doelstellingen, levenslang kortom. Langer zelfs wanneer u een jongere partner hebt. Als u vandaag 50 bent en uw ouders tot ver in de 80 blijven leven, kunt u zomaar 100 jaar oud worden. Voorkom geldgebrek op latere leeftijd. Dat is een regelrechte ramp! Decennialang magere rendementen van staatsobligaties zijn niet voldoende. U heeft meer nodig.

Niet veel mensen zien dit in, maar op de langere termijn zijn aandelen veel minder riskant dan obligaties. Hogere historische rendementen met minder langetermijnvariabiliteit. Als we, vanwege de lange historie, de Amerikaanse S&P 500 (uitgedrukt in USD) bekijken over perioden van 20 jaar sinds 1926 verslaan aandelen obligaties 71 van de 73 keer. Het gemiddelde, totale rendement van aandelen? 841% tegenover 241% voor obligaties. Bij die twee keer dat obligaties het beter deden dan aandelen, was het verschil maar klein. Aandelen behaalden nog steeds een gemiddelde van 239%. Over perioden van 30 jaar wonnen aandelen elke keer, met een gemiddelde van 2.417%.

Als u probeert het te redden met alleen obligaties, schiet uw rendement mogelijk tekort. Zelfs een miljoen euro in een volledige obligatiestrategie leidt tot een relatief mager pensioen over 30 jaar, zeker als we rekening houden met inflatie. Om geldgebrek te voorkomen, heeft u mogelijk rendementen nodig die overeenkomen met het rendement op aandelen, zeker als medische doorbraken de levensverwachting blijven verlengen.

Ken Fisher is de bestuursvoorzitter van Fisher Investments Europe, waar de Nederlandse beleggingstak Fisher Investments Nederland onder valt, en oprichter en uitvoerend voorzitter van Fisher Investments. Hij is een succesvolle multi-miljardair met 11 boeken op zijn naam, inclusief vier New York Times bestsellers, en is columnist voor diverse kwaliteitsmedia in Europa en de Verenigde Staten.