Nieuws/Financieel
1678756
Financieel

Uber wil openbaar vervoer overnemen

Topman Dara Khosrowshahi van Uber wil dat de taxi-app complete busdiensten gaat overnemen.

De nieuwe bestuursvoorzitter, die na een stevige interne rel uiteindelijk oprichter Travis Kalanick opvolgde, wil bovendien Uber Bike verder uitrollen, het leensysteem waarmee het bedrijf in San Francisco al werkt.

Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door zakenbank Goldman Sachs schetste hij voor het eerste zijn langetermijnplannen, met onder meer het voornemen om ook in busvervoer en ander ov te gaan.

Met Uber-bussen wil Khosrowshahi het openbaar vervoer in steden overnemen, schetste hij als droom.

Fietstaxi

In San Francisco gebruikt Uber de startup Jump voor zijn fietsenverhuur. Dat model zal wereldwijd worden uitgerold, stelde Khosrowshahi.

In 2019 wil Uber naar de beurs. Recent heeft het $19 miljard aan kapitaal opgehaald, het heeft een waardering gekregen van $54 miljard en meldde eerder extra geld te steken in de bezorgdienst Uber, pakketjesvervoer en zelfrijdende auto’s.

De droom van Khosrowshahi is dat met de Uber-app zowel een taxi, fiets of bus en straks eigen ’openbaar’ vervoer besteld kan worden.

Het concern lijdt nog altijd verlies. Khosrowshahi moet het concern in rustig vaarwater krijgen. Uber werd geconfronteerd met verschillende overheidsonderzoeken, beschuldigingen van seksuele intimidatie en toenemende concurrentie van rivalen over de hele wereld.

Uber meldde woensdag voor vorig jaar $4,5 miljard jaarverlies op $7,5 miljard aan jaaromzet.

Khosrowshahi vergelijkt zijn bedrijf met Amazon, dat op $178 miljard omzet hoguit $2,24 miljard winst boekt en vooral investeert in uitbreiding van zijn diensten.