Nieuws/Financieel
1679971
Financieel

Rabo: Buffer Nederlanders is te klein

UTRECHT - De meeste Nederlanders bouwen onvoldoende buffers op voor een financieel gezonde toekomst. Slechts twee op de vijf zetten geld opzij voor opleidingen, inkomensdalingen, pensioen en zorg.

Dat concludeert de Rabobank op basis van onderzoek uitgevoerd door het Nibud onder 2000 mensen.

Bijna de helft van de ondervraagden maakt zich druk om geldzaken in de toekomst. Toch kiezen veel mensen ervoor om niet te zorgen voor zekerheid. Een derde geeft aan simpelweg geen geld te hebben om opzij te zetten, maar van de mensen die die financiële ruimte wel hebben, doet slechts 39 procent het.

Pensioen fout ingeschat

Bijna vier op de tien mensen vinden dat ze niet zelf verantwoordelijk zijn voor hun financiële situatie na hun pensioen, maar de overheid of financiële dienstverleners als pensioenfondsen. Daarbij schatten veel mensen in de leeftijdsgroep 18 tot 34 jaar de pensioenleeftijd verkeerd in.

De huidige dertigers krijgen pas vanaf hun 71e AOW, twee jaar later dan ze gemiddeld denken. Verder valt op dat één op de vijf huizenbezitters zich niet realiseert dat ook een aflossingsvrije hypotheek ooit afgelost moet worden.