Nieuws/Financieel
1682266885
Financieel

Van Oord ’blind voor signalen corruptie’ bij baggerklus Angola

Baggerwerk Van Oord

Baggerwerk Van Oord

AMSTERDAM - Baggeraar Van Oord heeft in Angola bewust zakengedaan met een partner die bijna een derde van de aanneemsom van 615 miljoen dollar kon declareren voor nauwelijks omschreven werkzaamheden.

Baggerwerk Van Oord

Baggerwerk Van Oord

Van Oord wist op dat moment dat deze partner in handen was van de in opspraak geraakte dochter van de toenmalige president Dos Santos. Dat schrijven Het Financieele Dagblad en Trouw.

Ook heeft Van Oord miljoenen vanuit Angola doorgestort naar een rekening op de Kaapverdische eilanden, bij een bank die in handen is van de toenmalige presidentsdochter Isabel Dos Santos. Experts zeggen dat het baggerbedrijf belangrijke ’rode vlaggen’ voor mogelijke corruptie heeft genegeerd.

Volgens Transparancy International, een non-profitorganisatie voor bestrijding van corruptie, waren er al vanaf 2012 duidelijke signalen en had het concern moeten ingrijpen.

Ook zijn de experts kritisch over de rol van ING en Atradius, die als bank en kredietverzekeraar betrokken waren en aan de bel hadden moeten trekken.

Van Oord werkte samen met een Angolese partner, Urbinveste. Eigenaar is Isabel dos Santos, dochter van oud-president José Eduardo dos Santos. Zij ligt al vanaf 2013 in internationale media onder vuur vanwege de dubieuze herkomst van haar miljardenvermogen.

’Te weinig gedaan’

Volgens Leep Paape, hoogleraar corporate governance van Nyenrode Business University, tegenover BNR had Van Oord de rode vlaggen die er rond Urbinveste waren direct veel scherper moeten erkennen en aanpakken. „Ze hadden verder moeten kijken dan het Van Oord-deel”, stelde hij maandag over de contractpartner Urbineveste.

Volgens Paape kan het zijn dat de Nederlandse en Amerikaanse overheid alsnog met maatregelen komt. Drieduizend families zouden volgens de onderzoekers met geweld zijn uit hun huis zijn verdreven om een stadsontwikkelingsproject mogelijk te maken, daarbij zouden mensenrechten zijn geschonden.

Van Oord zegt in een reactie: „Het was aan de kant van Urbinveste wat ruim begroot om zo voldoende budget veilig te stellen.” Volgens Van Oord was elke partner verantwoordelijk voor het eigen deel van het contract.

Baggerbedrijf Van Oord zegt zich aan de Nederlandse en Angolese regels te hebben gehouden bij een omstreden project in Angola. Volgens de Nederlandse baggeraar kwam uit verschillende onderzoeken niets naar voren waardoor niet aan het project meegewerkt zou kunnen worden. Het gaat om de aanleg van nieuw land van ongeveer 400 hectare voor de uitbreiding van hoofdstad Luanda.