Nieuws/Financieel
1682660425
Financieel

Berkeningen Duitse herverzekeraar Munich Re:

Schade natuurrampen loopt in 2021 op tot €250 miljard: VS en Europa hard geraakt

De Geul in het centrum van Valkenburg

De Geul in het centrum van Valkenburg

MÜNCHEN (ANP) - De extreme wateroverlast van afgelopen zomer in onder meer Limburg en het westen van Duitsland is de duurste natuurramp ooit in Europa.

De Geul in het centrum van Valkenburg

De Geul in het centrum van Valkenburg

Wereldwijd komt het jaar 2021 op de vierde plaats ooit qua financiële schade door bijvoorbeeld bosbranden, aardbevingen en stormen. Een opvallend groot deel van alle schade was in de Verenigde Staten, maakt de Duitse herverzekeraar Munich Re bekend.

De overstromingen in Duitsland, België en Limburg afgelopen juli door zware regenval veroorzaakten voor €46 miljard aan schade. Daarvan was €33 miljard in Duitsland, ook voor dat land het hoogste bedrag ooit.

Verzekeraars

Een relatief klein deel werd vergoed door verzekeraars. Dat komt volgens Munich Re omdat verzekeringen tegen overstromingen in Duitsland niet heel gewoon zijn en veel onverzekerde wegen schade opliepen. De overheid, maar ook die in Nederland, kwam met steun voor gedupeerden.

De wereldwijde schade door natuurrampen bedroeg ongeveer €250 miljard, aldus Munich Re. Het grootste deel van die schadepost ontstond in de VS, met orkaan Ida in het zuiden als duurste ramp. Ook extreme kou en tornado’s richtten veel schade aan in het land.

Stormschade Ida in VS

Stormschade Ida in VS

Het duurste jaar ooit wat natuurrampen betreft was 2011. Dat kwam door zware aardbevingen in Japan en Nieuw-Zeeland. De wereldwijde schade was toen meer dan 300 miljard euro.