Financieel/Geld
1682995969
Geld

Starbucks kreeg vlot ruim €50 miljoen van Nederlandse fiscus teruggestort

Amsterdam - De Amerikaanse koffie-gigant Starbucks heeft vorig jaar ruim €50 miljoen van de Nederlandse fiscus terugbetaald gekregen. De Belastingdienst begon met de miljoenenbetaling een maand nadat Starbucks en de Nederlandse Staat in 2019 een rechtszaak over belastingontwijking hadden gewonnen.

Starbucks betaalde aanvankelijk €25,7 miljoen aan belasting terug nadat de Europese Commissie had geoordeeld dat de koffieketen onterecht staatssteun had ontvangen. Het Amerikaanse bedrijf had namelijk een belastingdeal in ons land gesloten en wist zo tussen 2008 en 2014 voor tientallen miljoenen euro’s aan belastinggeld te ontwijken.

De Europese Commissie wilde daar een eind aan maken omdat er sprake zou zijn van ongeoorloofde staatssteun. Toenmalig staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes spande tegen dat besluit uit Brussel een rechtszaak aan bij het Europese Hof van Justitie.

Terwijl die zaak liep vorderde Nederland wel die €25,7 miljoen terug van Starbucks. In 2019 wint Nederland deze zaak en heeft dus nu ruim het dubbele terugbetaald, zo blijkt uit de jaarrekening van het in Amsterdam gevestigde Starbucks Manufacturing EMEA, zo signaleerde zakenblad Quote.

Ook over de jaren 2015 en 2016 had de fiscus blijkbaar al rekening gehouden met een belastingvoordeel want ook over die jaren krijgt Starbucks nog eens €28,7 miljoen overgemaakt, inclusief rente. De miljoenen werd vanaf februari vorig jaar op de Starbucks-rekening gestort, de laatste storting vond in mei vorig jaar plaats, zo valt te lezen in de jaarrekening.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop