Nieuws/Financieel
1683171
Financieel

Eneco en aandeelhouders roken vredespijp

door Edwin van der Schoot en Wouter van Bergen - De ruziënde aandeelhoduers en bestuurders van energiebedrijf Eneco, hebben succesvol aan relatietherapie gedaan.

Dat is althans de boodschap van een persbericht dat beide kampen vrijdag uit hebben gedaan.

„De aandeelhouderscommissie (AHC), de Raad van Commissarissen (RvC) en de Raad van Bestuur van Eneco hebben weer vertrouwen om de samenwerking voort te zetten op een manier die recht doet aan de belangen van alle betrokkenen. Er zijn heldere afspraken gemaakt over een gezamenlijk proces dat zal leiden tot de privatisering van Eneco,” luidt de verklaring.

Beide partijen en hun adviseurs gingen in janauri een mediationtraject in, omdat ze het maar niet enes konden worden over de voorwaarden waarop de 5 gemeenten met aandelen in het energiebedrijf hun stukken zouden mogen verkopen.

De mediation onder leiding van mr. Eva Schutte, heeft volgens het persbericht geleid tot ’concrete afspraken over het belang van de continuering van de duurzame strategie van Eneco en over investeringen, beloningsbeleid, communicatie en het transactieproces waaronder beoordelingscriteria voor potentiële kopers en de timing’. Wat die afspraken dan zijn, wil men echter niet kwijt.

Privatisering

Wethouder Adriaan Visser van de grootste aandeelhouder, de gemeente Rotterdam, en tevens spreekbuis van de aandeelhouders schrijft: „Ik ben blij dat we er op deze manier zijn uitgekomen. Dat is ook steeds ieders intentie geweest. We kunnen nu vooruit kijken naar een mooie toekomst voor Eneco. Het is zaak dat we in gezamenlijkheid snel starten met het verkoopproces waarbij het duurzame karakter van Eneco geborgd blijft.”

Edo van den Assem, voorzitter van de raad van commissarissen van Eneco schrijft: „Ik ben tevreden met het resultaat dat we samen hebben bereikt. Want het zorgt er voor dat we door kunnen met het privatiseringsproces van Eneco. In gezamenlijkheid en met oog voor de belangen van alle betrokken stakeholders. In de afspraken over het privatiseringsproces zijn waarborgen ingebouwd zodat Eneco Groep haar leidende rol in het verduurzamen van onze energie in de toekomst kan voortzetten.”

De AHC en Eneco gaan nu in gezamenlijkheid op korte termijn vervolgstappen zetten in de privatisering van Eneco groep.

Splitsing

Het verkoopproces zal volgens bronnen in drie stappen worden ingericht, met eerst een ronde voorselecties tot april, waarbij het management van Eneco kennismakingsgesprekken gaat voeren met geïnteresseerde bieders. Die worden daarna ingedeeld in twee stapels: zij die kwalificeren als mogelijke koper en zij die dat niet doen. Partijen als het Russische Gazprom - dat ooit bijna Essent kocht - en Chinese kopers komen vrijwel zeker op de tweede stapel, zeggen insiders. Ook een crowdfund-initiatief wordt weinig kansen toegedicht.

Later in het voorjaar kunnen niet-bindende biedingen volgen, gevolgd door een periode voor boekenonderzoek van een paar van hen. In juli al of anders na de zomervakantie in september moet een transactie kunnen worden afgerond, aldus bronnen met inzage in de documentatie.

Getipte kopers zijn onde rmeer Shell, Total, Engie, Hal, PGGM, Mishubishi en private equityspelers.

Eneco voerde jarenlang rechtszaken tegen de Nederlandse staat om een gedwongen scheiding van het commerciële energiebedrijf (Eneco) en het netwerkbedrijf (Stedin) te voorkomen. Na tien jaar trok het in januari 2017 aan het kortste eind. Daarmee stond de deur voor verkoop van de aandelen Eneco voor de 53 gemeenten open. Driekwart van hen wil verkopen. Veelgehoord argument daarvoor is het feit dat Eneco inmiddels een bedrijf is met een relatief hoog risicoprofiel, dat investeert in dure windmolenparken en ook steeds meer in het buitenland actief is.

De waarde van Eneco wordt op €2,5 miljard tot €4 miljard geschat.