Nieuws/Financieel
1683410787
Financieel

Fed ziet herstel, maar tobt over richting economie

Fed-voorzitter Jerome Powell wil de rente nog lange tijd laag houden.

Fed-voorzitter Jerome Powell wil de rente nog lange tijd laag houden.

Amsterdam - De Amerikaanse economie en de werkloosheid zijn aan het herstellen. Maar de VS is nog lang niet van de coronacrisis hersteld. Daarom wijzigt er voorlopig niks aan het ruime beleid van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken.

Fed-voorzitter Jerome Powell wil de rente nog lange tijd laag houden.

Fed-voorzitter Jerome Powell wil de rente nog lange tijd laag houden.

Dat maakte de ’Fed’ zojuist bekend. Zoals verwacht bleef de rente ongewijzigd op 0 tot 0,25%. De Fed verwacht bovendien de rente pas na 2023 te verhogen. Het is de laatste rentevergadering voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Pas als de werkgelegenheid weer maximaal is en de inflatie boven de 2% uit lijkt te gaan stijgen, kan de rente weer omhoog.

De Amerikaanse economie is weer aan het herstellen. De werkloosheid, die in april nog piekte op circa 15%, is gedaald naar 8,4%. Maar het is nog heel onzeker hoe sterk dat herstel doorzet, zei Fed-voorzitter Jerome Powell. „Het herstel is het sterkst net na de klap. Hoe langer het herstel aanhoudt, hoe trager het zal gaan.”

Ramingen over groei en werkloosheid zijn daarom met veel vraagtekens omgeven. Bijvoorbeeld over wat de Amerikaanse regering gaat doen. De Republikeinen en de Democraten kunnen het maar heel moeilijk eens worden over de omvang van een nieuw steunpakket.

De Fed kwam ook met nieuwe ramingen over de groei, inflatie en werkgelegenheid. Dit jaar krimpt de economie met 3,7%, om volgend jaar met 4% te groeien. Die cijfers zijn positiever dan de vorige ramingen van juni, toen een krimp van 6,5% verwacht was, tegenover een groei van 5% in 2021.

Vorige maand kwam de Fed nog met een wijziging van de eigen strategie. Toen zei Powell dat de Fed tijdelijk een hogere inflatie gaat toestaan. De centrale bank streeft namelijk naar een inflatie van net onder de 2%, maar blijft de afgelopen jaren vaak onder dat doel steken.

Het toestaan van een hogere inflatie betekent in de praktijk dat het nog langer gaat duren voordat de Fed de rente verhoogt. Want zodra de 2% in zicht is, is er voor Powell en co nog geen reden om de rente weer direct aan te passen. Zo gaat de Fed nog sterker kijken naar de Amerikaanse arbeidsmarkt, daar moet maximale werkgelegenheid zijn. „Dat is niet, zoals bij inflatie, in één cijfer te vangen. Dat hangt van veel meer factoren af dan alleen het werkloosheidspercentage, maar ook van de bredere arbeidsomstandigheden en participatiegraad”, zei Powell daar woensdag over.