Nieuws/Financieel
1685982892
Financieel

Consumentenvertrouwen verandert nauwelijks in september

Den Haag - De stemming onder consumenten is in september nauwelijks veranderd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Consumenten waren iets minder pessimistisch over het economisch klimaat. De koopbereidheid bleef hetzelfde.

Consumenten waren minder negatief over de financiële situatie in de komende twaalf maanden, aldus het statistiekbureau. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen 12 maanden verslechterde daarentegen een fractie. Ook vonden ze de tijd voor het doen van grote aankopen iets minder ongunstig dan in augustus.

Het consumentenvertrouwen kwam uit op min 28, tegen min 29 in een maand eerder. Met min 28 lag het consumentenvertrouwen in september ver onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar, dat op min 6 staat. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 met min 41.

Maken Nederlanders zich zorgen om de torenhoge staatsschuld? En is dat terecht? Dat bespreken ING-hoofdeconoom Marieke Blom en DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam in de nieuwste podcast Kwestie van Centen.