Nieuws/Financieel
1686539533
Financieel

Overname Twitter door Musk kán doorgaan

De deal is de soap van de Amerikaanse beurs aan het worden.

De deal is de soap van de Amerikaanse beurs aan het worden.

AUSTIN (ANP/RTR) - De overname van Twitter door Elon Musk kan gewoon doorgaan. Dan moet Twitter wel met bewijzen komen over het aantal echte accounts dat de berichtendienst heeft, zo zei Musk zaterdag op Twitter.

De deal is de soap van de Amerikaanse beurs aan het worden.

De deal is de soap van de Amerikaanse beurs aan het worden.

De Tesla-topman beëindigde zijn overnamepoging van het sociale netwerkbedrijf, waar hij $44 miljard voor over had, omdat hij meent dat er veel meer nepaccounts op Twitter zijn dan het bedrijf zegt. Twitter heeft hem aangeklaagd om de overname door te laten gaan. Volgens het bedrijf heeft Musk van een boekenonderzoek afgezien en was dat het moment om vraagtekens te stellen bij de cijfers die Twitter elk kwartaal naar buiten brengt over het aantal actieve accounts en het aandeel zogeheten spamaccounts daarbij.

Musk werd na zijn uitspraken door een andere Twitteraar gevraagd waarom de Amerikaanse beurswaakhond SEC de ’dubieuze claims’ van Twitter over de aantallen gebruikers van de berichtendienst niet onderzoekt. „Goede vraag, waarom doen ze dat niet?” antwoordde Musk daarop.

In de clinch

Zelf ligt Musk al langer met de SEC in de clinch. Die organisatie kreeg voor elkaar dat hij zijn tweets moet laten doorlezen voor hij ze verstuurt, al is het onduidelijk of dat ook gebeurt. Ook onderzoekt de SEC het moment waarop Musk bekendmaakte dat hij een groot belang in Twitter had genomen. Dat zou te laat zijn geweest, waardoor hij mogelijk voordeel heeft gehad van een lagere prijs bij het opbouwen van zijn belang.

Misleidend

Overigens is Tesla nu door de Californische toezichthouder DMV beschuldigd van misleidende reclame rond de zelfrijdende mogelijkheden van zijn auto's. Zo noemt Tesla de huidige variant Autopilot en test het een geavanceerdere versie met de naam Full Self-Driving of volledig zelfrijdend. Het Californische Department of Motor Vehicles vindt dat Tesla daarmee de indruk wekt dat de auto's veel meer zelfstandig kunnen dan eigenlijk mogelijk is.