Financieel/Geld
168759412
Geld

1 op de 3 rijken heeft stress om geld

Haarlem - Angst om je geld te verliezen kan leiden tot stress, zelfs als je vijf ton vrij te besteden hebt, blijkt uit onderzoek van vermogensbeheerder Van Lanschot via onderzoeksbureau Ipsos.

1 op de 3 rijken ervaart geldstress, concludeerde Ipsos. Ze zijn vermoeid, slapen slecht en hebben concentratieproblemen. Ze maken zich onder meer druk om hun gezondheid, familie, de staat van de wereld, hun werk en hun vermogen.

Zorgt veel geld er dan niet voor dat je lekker achterover kan leunen en kan gaan rentenieren? Voor 1 op de 5 in ieder geval niet. Om dat geld te behouden zijn zij namelijk druk: ze werken aan de top of hebben een eigen bedrijf. Zij zien het niet hebben van vrije tijd bijvoorbeeld als een groot nadeel. 1 op de 3 respondenten wil meer tijd aan vrienden en familie besteden.

Van Lanschot heeft ook gekeken naar verschillen tussen mensen met grote vermogens die onder de 45 jaar zijn, in vergelijking met de oudere generatie. Hoe jonger mensen zijn, hoe vaker veel geld hebben ten koste gaat van vriendschappen, bijvoorbeeld.

Volgens de onderzoekers ben je vermogend als je boven de 45 jaar bent met een belegbaar vermogen van minstens €500.000, of als je onder de 45 jaar bent met een belegbaar vermogen van minstens €250.000. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 500 vermogenden.