Nieuws/Financieel
1691094
Financieel

Winst- en omzetdaling voor BAM verwacht

Amsterdam - Bouwbedrijf BAM zal het jaar 2017 hebben afgesloten met een lagere winst en omzet in vergelijking met een jaar eerder. De mindere resultaten, die voor woensdag op de rol staan, komen niet als een verrassing. BAM meldde de markten vorige maand, bij de aankondiging van het vertrek van financieel directeur Thessa Menssen, dat het resultaat ,,aanzienlijk lager" zal uitvallen dan in 2016, waar aanvankelijk juist een verbetering was beloofd.

Exacte details over het vertrek van Menssen kwamen niet naar buiten, maar kenners menen dat tegenvallende prestaties van de bouwer de afgelopen periode waarschijnlijk de breuk hebben ingeleid.

Kenners gaan in doorsnee uit van een omzet van 6,6 miljard euro, zo blijkt uit een analistenconsensus van persbureau Bloomberg. Daarmee ligt de omzet ruim 300 miljoen euro onder het niveau van 2016. De aangepaste winst zal daarbij volgens de kenners uitkomen op 66 miljoen euro.

Negatieve nieuwsstroom

Onder meer het instorten van een parkeergarage in aanbouw in Eindhoven zorgde voor een negatieve nieuwsstroom. Daarbovenop kwamen de minder dan verwachte ontwikkelingen bij de Nederlandse bouwtak van het bedrijf. Het klapstuk was een verlies voor belastingen van 70 miljoen euro op een sluizenproject in IJmuiden. Dit alles maakte dat BAM zijn prognoses voor het hele jaar naar beneden toe bijstelde.

Het is overigens niet voor het eerst dat BAM de markt liet schrikken. De bouwonderneming uit Bunnik leed de afgelopen jaren vaker fikse verliezen op projecten waarop te laag was ingeschreven. Kenners menen dat het BAM er alles aan gelegen is om het risicomanagement te verbeteren.