Nieuws/Financieel
1691644782
Financieel

Bank bevestigt transfer van ceo

Topman Hamers vertrekt bij ING

AMSTERDAM - Topman Ralph Hamers vertrekt bij ING. Hij volgt per 1 september vertrekkend ceo Sergio Ermotti op bij de Zwitserse bank UBS, zo bevestigde ING woensdagavond laat.

ING zegt Hamers tot hun grote spijt te laten gaan naar UBS. „Ralph heeft uitstekend werk verricht om onze bank voor de toekomst klaar te maken”, verklaarde president-commissaris Hans Wijers. Hamers blijft de komende maanden nog op zijn post bij ING, mede om te helpen bij de transitie van zijn opvolger. Hij spreekt van een zwaar besluit: „Zeker als ik denk aan de getalenteerde collega’s en vrienden waar ik de afgelopen 29 jaar mee heb gewerkt. Ik voel mij ook vereerd om de mogelijkheid te krijgen om een gerenommeerd instituut als UBS te gaan leiden.”

Het vertrek is het tweede grote verlies voor de top van ING in korte tijd. Het Duitse Commerzbank plukte vorig jaar nog hoofd marktleiders Roland Boekhout weg. In het geruchtencircuit rond ING doet al enkele maanden het gerucht de ronde dat Hamers zijn tot 2021 lopende tweede termijn als ceo niet zou uitdienen.

Hij zou door alle kritiek die hem de afgelopen jaren in Nederland ten deel was gevallen gecharmeerd zijn van de belangstelling van diverse buitenlandse banken. Een overstap zou alleen niet mogelijk zijn zo lang de zaak van financieel activist Pieter Lakeman nog loopt bij de rechtbank in Den Haag. Lakeman eist dat het Openbaar Ministerie de top van ING alsnog gaat vervolgen voor de jarenlange tekortkomingen bij het voorkomen van witwassen bij ING Nederland.

De rechtbank buigt zich nog altijd over deze ’artikel 12-procedure’.

Imago

Hamers werkte zich in bijna 30 jaar via diverse divisies van ING omhoog naar de top. Als ceo van ING Nederland was hij medebedenker van het plan om de bank samen te voegen met de toenmalige consumentendochter Postbank. Na leidinggevende posities in onder meer België en Luxemburg promoveerde hij in 2013 tot hoogste baas van de mondiale systeembank uit Nederland. Onder zijn leiding presenteerde ING zich nog meer als internetbank.

De relatief jonge topman en zijn manier van presenteren en leiding geven werkten aanvankelijk verfrissend bij ING, waar zoals bij veel banken de kritiek over de kredietcrisis bleef aanhouden. Het imago van de ceo kreeg in 2017 echter een ongenadige knauw. Eerst was er grote maatschappelijke en politieke ophef over een plan om zijn salaris flink op te krikken, naar zo’n €3 miljoen per jaar. De bank bezweek na enkele dagen onder de druk, maakte excuses en trok het plan in. Toch krijgt toenmalig president-commissaris Jeroen van der Veer nu alsnog gelijk met zijn toen weggehoonde pleidooi dat talenten als Hamers zonder topsalaris zouden worden weggeplukt.

Enkele maanden nadien pakte een al langer lopend justitieel onderzoek naar problemen bij ING Nederland met het controleren van klanten en betalingen buitengewoon pijnlijk uit. De zaak werd voor een recordbedrag van €775 miljoen geschikt met het OM. Die nam het ING zeer kwalijk dat er een cultuur heerste waarin ’business boven compliance’ werd gesteld. Oftewel: zakendoen was belangrijker dan voldoen aan alle regels. Hamers kwam later persoonlijk naar de Tweede Kamer om excuses te maken.

Het afgelopen jaar hield Hamers zich meer op de achtergrond. Vooral in thuisland Nederland zocht hij nog nauwelijks de media op. „Je moet het in je daden laten zien”, zei hij onlangs in Davos in een gesprek met deze krant. Bij de buitenlandse divisies, waar ING vooral een jonge internetbank zonder kantoren is, werd het imago van zowel ING als Hamers nauwelijks geraakt door de salaris- en witwasrel.