Nieuws/Financieel

Randstad geeft nieuwe bestuurder forse welkomstbonus

Een gouden handdruk bij binnenkomst.

Een gouden handdruk bij binnenkomst.

Michel Schnater

Amsterdam - De twee grote belangenverenigingen voor beleggers, VEB en Eumedion, zijn niet te spreken over de welkomstbonus die Randstad aan zijn nieuwe financieel topman geeft.

Een gouden handdruk bij binnenkomst.

Een gouden handdruk bij binnenkomst.

Michel Schnater

Henry Schirmer, een Duitser die overkomt van de Europese tak van Unilever, volgt eind maart Robert Jan van de Kraats op. Van het uitzendconcern krijgt hij een aandelenpakket ter waarde van €750.000, iets meer dan zijn vaste jaarsalaris. Als Schirmer vijf jaar in functie blijft, mag hij dat hele aandelenpakket ook verzilveren, ongeacht zijn prestaties als cfo.

Prestaties

„Wij zouden liever zien dat bestuurders bonussen krijgen op basis van echte prestaties”, zegt David Tomic, econoom bij de Vereniging van Effectenbezitters. De VEB, die opkomt voor de belangen van particuliere beleggers, gaat Randstads raad van commissarissen aanspreken op Schirmers aandelenpakket.

„We keuren de handelswijze af”, zegt Tomic, „zoals we dat eerder ook hebben gedaan. Een aandelenpakket is weliswaar iets beter dan een contante welkomstbonus, maar dat maakt het hooguit iets minder kwestieus.”

’Helaas’

Voorzitter Rients Abma van Eumedion, de club van grote institutionele beleggers, ziet dat de welkomstbonus „helaas steeds vaker voorkomt”. Onder meer Intertrust en GrandVision, de eigenaar van onder meer brillenketens Pearle en Eyewish, hebben recent nog welkomstbonussen aan nieuwe topbestuurders uitgekeerd.

Aandeelhouders van Randstad mogen eind maart, tijdens de aandeelhoudersvergadering waarop Schirmer ook benoemd moet worden, nog wel stemmen over het uit te keren aandelenpakket. Een woordvoerder van het uitzendbedrijf krijgt de nieuwe cfo de aandelen „als compensatie voor de aandelen Unilever die hij moet afstaan”. De zegsvrouw weerspreekt dan ook dat het om een ’welkomstbonus’ gaat. Schirmer heeft zijn contract bij Unilever zelf opgezegd.