Financieel/Geld
1696586587
Geld

’Waarde oude woning veel harder onderuit’

Zelfs met beperkte isolatie is een ouder huis al snel veel meer waard.

Zelfs met beperkte isolatie is een ouder huis al snel veel meer waard.

Amsterdam - Een woning van voor de jaren ’30 is bijna viermaal sneller in waarde gedaald dan een woning die tussen 1976 en 1992 is gebouwd, blijkt uit een vergelijking van kadasterdata.

Zelfs met beperkte isolatie is een ouder huis al snel veel meer waard.

Zelfs met beperkte isolatie is een ouder huis al snel veel meer waard.

Volgens het onderzoek van het commerciële wooninformatiebureau Kadasterdata.nl daalden prijzen van woningen gebouwd vóór 1930 met ruim 6% in het laatste kwartaal van vorig jaar. Dit terwijl voor woningen uit de periode 1976-1992 maar 1,7% minder werd betaald. Ook voor woonhuizen uit de bouwjaren 1930-1945 (-2,5%), 1946-1960 (-1,7%) en na 1993 (-2,6%) is de prijsdaling beduidend minder.

Kadasterdata.nl verklaart het verschil vooral uit de slechtere isolatiewaarde van de oude huizen. Als daar wel iets aan gedaan is, ligt de vierkante meterprijs van zo’n woning vaak een stuk hoger. Bij een pre 1930-woning met het minst zuinige energielabel G betalen kopers gemiddeld 25% minder dan voor een woning uit dezelfde bouwperiode met label F of beter, stelt het onderzoek.

„Oude woningen zijn over het algemeen erg in trek vanwege hun karakteristieke bouwstijl”, zegt directeur Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl. „ Ik ben benieuwd wat deze prijsontwikkelingen met die populariteit doen. Naar verwachting blijven huizenzoekers voortaan sterk naar het energielabel kijken en willen zij daar significant meer voor betalen.”

NVM

Vorige week meldde makelaarsorganisatie NVM al dat oudere woningen in de binnensteden veel sterker in waarde zijn gedaald dan het landelijke gemiddelde van minus 8%. In het centrum van Utrecht liggen de transactieprijzen nu zelfs 24% lager dan een jaar geleden, meldde de NVM in zijn verslag over het eerste kwartaal van dit jaar. De makelaarsorganisatie loopt altijd drie tot vier maanden vooruit op de cijfers van het Kadaster, dat werkt met inschrijvingen van koopaktes.