Nieuws/Financieel
1697020
Financieel

'Lagere opening op Wall Street'

New York - De aandelenbeurzen in New York openen de verkorte handelsweek dinsdag naar verwachting met verlies. Maandag bleef Wall Street vanwege de viering van President's Day gesloten. Een oplopende dollarkoers en stijgende rentes lijken de nervositeit onder beleggers aan te wakkeren.

Qua bedrijven weet chipproducent NXP de aandacht op zich gericht. Chipfabrikant Qualcomm heeft zijn overnamebod op de Nederlandse branchegenoot flink verhoogd. In plaats van de eerder geboden 39 miljard dollar, is het technologiebedrijf nu bereid zo'n 44 miljard dollar in contanten op tafel te leggen.

Door de voormalige chipdivisie van Philips voor een hogere prijs in te lijven kan Qualcomm mogelijk voorkomen dat het zelf wordt opgeslokt door branchegenoot Broadcom. Die heeft een ongevraagd bod gedaan van 121 miljard dollar. Voorwaarde is wel de overname van NXP wordt afgerond onder de oorspronkelijke voorwaarden, of helemaal wordt afgeblazen. Het aandeel Qualcomm staat voorbeurs op verlies.

Koerssprong

Verder staat drogisterijketen Rite Aid voor een koerssprong. Supermarktbedrijf Albertsons maakte bekend de resterende divisies van het bedrijf over te zullen nemen. Dit nadat Walgreens Boots Alliance zich eerder al meldde voor de overname van onderdelen van Rite Aid. Door de deal maakt Albertsons ook de gang naar beurs. Drie jaar geleden zag Albertsons nog af van een beursgang op eigen houtje na tegenvallende resultaten van rivaal Walmart.

Ook die supermarktreus staat in de schijnwerpers. Vooral bij de onlinetak van Walmart is sprake van een afzwakkende groei. De vooruitzichten voor dit jaar vielen kenners daarbij tegen. De totale verkopen van Walmart gingen afgelopen jaar met dik 4 procent omhoog.

HSBC

Verder zal de eveneens in New York genoteerde bank HSBC reageren op de minder dan verwachte resultaten. De bank heeft ook in Londen en Hongkong een notering.

Vrijdag eindigde de beurshandel met kleine uitslagen. Voor de leidende Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 kreeg de winstreeks van de voorgaande dagen ternauwernood een vervolg. De Nasdaq eindigde de sessie met een verlies. De Dow won 0,1 procent tot 25.219,38 punten. De brede S&P 500 steeg een fractie tot 2732,22 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,2 procent tot 7239,46 punten.