Nieuws/Financieel
1698523824
Financieel

OPEC: geen extra groeispurt dit najaar

Amsterdam - Oliekartel OPEC ziet onvoldoende extra economische groei dit najaar om zijn productie verder op te schroeven. Het blok blijft bij zijn eerdere verwachtingen en ziet her en der tegenvallers in het ecomisch herstel. Vooral de vraag in de VS zakt meer dan ingeschat, China vangt dat op.

De prijs van Brentolie zakte dinsdag direct met 1,3%, nadat die afgelopen weken bijna $70 per vat (158,99 liter) aantikte.

Voor heel 2021 had het kartel de vraag naar zijn olie afgelopen maand al naar boven bijgesteld, met 200.000 vaten per dag tot 6 miljoen vaten en 95,6 miljoen vaten voor heel 2021.

De wereldwijde economische groei komt 0,1% hoger uit op 5,5% jaargroei, stelt OPEC. Dat ziet nu dat buiten de lidstaten de vraag wordt getemperd, vooral vanwege het coronavirus.

Economen rekenden op wellicht een verrassing door het herstel in China, maar de pandemie treft bijvoorbeeld India hard. China en de Verenigde Staten hebben nog voldoende vraag om die terugval in India op te vangen, aldus OPEC.

De productiecijfers vormen geen verrassing, zeg energie-econoom Hans van Cleef van ABN Amro.

’Opvallend’ noemt hij de stijging vd productie in Iran. „Blijkbaar vinden zij de ruimte voor meer eigen consumptie of export naar China”, aldus Van Cleef. De Verenigde Staten vaardigden sancties uit tegen landen die handel drijven met Iran.

Dat de productiecijfers in de Verenigde Staten nagenoeg stabiliseren, is een vrees van Rusland, stelt hij. Een hoge prijs voor ruwe olie trekt de schalieproducenten naar de markt, vreest Moskou. „Rusland wilde daarom de productie al eerder verhogen”, zegt hij, zodat de olieprijs voldoende daalt om die Amerikaanse leveranciers niet te laten herstarten.