Nieuws/Financieel
1699250265
Financieel

Rabo worstelt om witwascontroles op orde te krijgen: verzoek uitstel DNB

UTRECHT (ANP)/DFT - Rabobank heeft meer tijd nodig om de witwascontroles op orde te krijgen. De bank is onderwerp van een handhavingstraject bij De Nederlandsche Bank, maar heeft bij de toezichthouder uitstel gevraagd voor de gestelde deadline, meldt Rabo in de marge van haar halfjaarcijfers.

De bank heeft naar eigen zeggen te veel last van ’het hoge tempo van sancties tegen Rusland, krappe arbeidsmarktomstandigheden en nieuwe regelgeving’. Of DNB coulant is blijft onduidelijk, „we wachten af wat daarop het antwoord is”, zegt topman Wiebe Draijer in een toelichting.

Miljoenenboetes

De witwasregels hebben banken al veel geld gekost. Rabo zelf heeft begin 2021 een half miljoen aan DNB moeten betalen omdat het niet aan de eisen voldeed, en krijgt inmiddels een ’chef fraudebestrijding’ in de raad van bestuur. ABN Amro en ING hadden hun zaakjes ook niet op orde, en moesten honderden miljoenen betalen aan het Openbaar Ministerie.

In de eerste helft van 2022 heeft het besluit van Rabo om zich volledig terug te trekken uit Rusland gedrukt op de resultaten van de bank. Daarnaast merkt het financiële concern dat het economische tij door de oorlog in Oekraïne en de flink opgelopen voedsel- en energieprijzen is omgeslagen. Daardoor ging er in de eerste helft van het jaar een beduidend lagere winst in de boeken.

Onder de streep bleef bijna 1,6 miljard euro winst over, waar een jaar terug nog een kleine 2,2 miljard euro in de boeken ging. De invloed van de oorlog was vooral zichtbaar in de kredietvoorzieningen, voornamelijk vanwege de beslissing om Rusland de rug toe te keren. Daardoor moest geld opzij worden gezet, al viel er ook weer geld vrij dat eerder was weggezet tijdens de coronapandemie. Netto ging er 42 miljoen euro naar de stroppenpot.

Rabobank had relatief kleine zakelijke belangen in Rusland en was er vooral met dochterbedrijf DLL actief. Dat bedrijf houdt zich vooral bezig met lease- en financieringscontracten voor landbouwmachines. De Russische activiteiten waren in maart goed voor ongeveer 300 miljoen euro aan lopende contracten.

Economisch herstel

In de eerste helft van vorig jaar, waarmee wordt vergeleken, voerde het coöperatieve concern zijn winst juist nog stevig op. De bank profiteerde destijds flink van het economisch herstel. Ook kon het toen al weer over een behoorlijk deel van het geld beschikken dat eerder apart werd gezet vanwege het risico dat leningen nooit meer werden terugbetaald. Dat ging toen om een nettobedrag van 274 miljoen euro.

Rabobank profiteerde de voorbije maanden wel van het oplopen van de rente. Dit leidde ook tot betere marges op spaargeld. Maar als het gaat om kredieten in Nederland dan was de margedruk nog wel voelbaar. Verder gingen de inkomsten uit provisies en commissies omhoog. Maar daartegenover stond dat de volatiele economische omstandigheden een negatief effect hadden op de waardering van aandelenbelangen. In de eerste helft van vorig jaar droegen deze belangen nog positief bij aan de resultaten.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop