Nieuws/Financieel
1699559
Financieel

ABN: staalprijzen zullen verder stijgen

Amsterdam - De wereldwijde staalprijzen zullen voorlopig verder blijven stijgen, mede gesteund door de sterke vraag. Dat voorspelt ABN AMRO in een rapport over de mondiale staalsector.

ABN stelt dat bij ferrometalen de prijzen worden gesteund door een afnemende druk van overcapaciteit in de Chinese staalindustrie, in combinatie met een aanhoudend sterke vraag naar staal. De mondiale staalprijs is sinds januari met bijna 8 procent gestegen.

Volgens de bank lieten de basismetaalprijzen van aluminium, koper, nikkel en zink begin februari nog een flinke daling zien in navolging van de verliezen op de aandelenmarkten. Later trokken de prijzen weer aan en werd de opwaartse trend die begin dit jaar werd ingezet vervolgd. ABN denkt dat in 2018 de vraag naar basismetalen de productie overstijgt, wat de prijzen verder opstuwt.

Tevens verwacht ABN dat op korte termijn de ijzerertsprijs hoog blijft, maar dat in de loop van 2018 een daling wordt ingezet. Dat komt door een afname van de Chinese staalproductiecapaciteit en de hogere beschikbaarheid, die een drukkend effect hebben op de prijzen voor ijzererts.