Nieuws/Financieel
1699739
Financieel

'Klein openingsverlies voor AEX'

Amsterdam - De aandelenbeurs in Amsterdam opent woensdag waarschijnlijk met een klein verlies. Ook de andere Europese beursgraadmeters lijken licht lager te beginnen, na de verliesbeurt op Wall Street. Op het Damrak verwerken beleggers de resultaten van informatieleverancier Wolters Kluwer, verzekeraar ASR en bouwer BAM. Daarnaast wordt uitgekeken naar de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve.

Wolters Kluwer boekte in 2017 een omzet van 4,4 miljard euro. De autonome omzetgroei bedroeg 3 procent. Het bedrijf wil in 2018 voor circa 400 miljoen euro eigen aandelen inkopen en voorziet voor dit jaar een groei van de verwaterde winst per aandeel van 10 tot 15 procent.

ASR profiteerde afgelopen jaar onder meer van gunstige ontwikkelingen op de financiële markten. Ook betrekkelijk lage claims bij het schadebedrijf in het eerste halfjaar hielpen het bedrijf aan een hogere winst. ASR boekte een nettowinst van 906 miljoen euro, ruim een derde meer dan in 2016.

BAM

Bij BAM drukten de problemen met de zeesluis in IJmuiden zoals verwacht zwaar op de jaarcijfers. Onder de streep resteerde nog wel een winst van 12,5 miljoen euro. Maar deze lag aanzienlijk lager dan de bijna 47 miljoen euro die een jaar eerder overbleef. Eind 2017 had het bedrijf voor 11,6 miljard euro aan werk op de plank liggen, tegenover 10,2 miljard euro een jaar eerder.

Ook Kendrion kwam met cijfers. De producent van elektromagnetische componenten realiseerde vorig jaar een nettowinst van 23,3 miljoen euro op een omzet van 461,8 miljoen euro.

GrandVision

GrandVision liet weten dat Stephan Borchert per 28 februari de nieuwe topman wordt van de uitbater van optiekketens. De Duitser volgt Theo Kiesselbach op die bij de aandeelhoudersvergadering in april zal terugtreden uit de raad van bestuur.

Op het gebied van beursintroducties meldde het Financieele Dagblad dat het Zuid-Afrikaanse mediabedrijf en techinvesteerder Naspers voor onderdelen een gang naar de beurs van Amsterdam onderzoekt. De e-commerce-activiteiten van Naspers maken volgens de Nederlandse topman Bob van Dijk de meeste kans om in aanmerking te komen voor een aparte notering op het Damrak.

Euro

De Europese sloten dinsdag met winst. De AEX-index klom 0,8 procent tot 532,93 punten en de MidKap won 0,9 procent tot 815,64 punten. Frankfurt en Parijs stegen tot 0,8 procent. Londen ging een fractie omlaag. In New York, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, werden verliezen geleden.

De euro was 1,2334 dollar waard, tegen 1,2345 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse ruwe olie kostte 0,9 procent minder op 61,21 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper en werd verhandeld voor 64,80 dollar per vat.