Nieuws/Financieel
1699941
Financieel

Column: Dow indices zwak, Europa naar weerstand

Wall Street verdeeld door enerzijds de Dow Jones die aan het draaien is terwijl de Nasdaq de winsten vooral door de internet aandelen kan vasthouden. Opvallend was dat Walmart gedumpt werd voor Amazon dat juist profiteerde van de tegenvallende resultaten bij Walmart. Europa kon zich herpakken maar de weerstand lonkt weer nu.

Rente:

De rente in de VS loopt nog altijd gestaag op in de VS en de 3% komt duidelijk in zicht zoals u kunt zien op de grafiek hieronder, Europa laat ook wat rentestijging zien maar hier komen we pas rond de 0,71% uit waardoor we nu wel uit de negatieve zone geraken maar de rente blijft hier nog altijd zeer laag (historisch). Japan blijft ver achter nog steeds en dat al vele jaren, de rente in Japan zien we nu rond de 0,06% uitkomen. De nog kortere rente (1-2 en 3-jaars) zien we ook fors oplopen de afgelopen weken in de VS hetgeen al voor 87% zekerheid geeft dat de FED de rente zal verhogen in maart. Dat wil ik even laten zien via de grafiek hieronder, het gaat in alle gevallen om de 10-jaars rente. Om dan nog maar eens aan te geven dat de stijgende rente samengaat met een zwakke dollar en met oplopende inflatie dan begrijpen ervaren beleggers dat dit niet echt de ideale MIX is voor een goed beursklimaat. Dat kan nog wel eens een probleem gaan worden de komende maanden, toch duidelijk iets om in de gaten te houden. Deze MIX komt tot stand door dat de VS veel te diep grijpt in de schuldenput, de economische groei wordt dus via een versnelling van de schuldenberg geforceerd en dat kan op lange termijn nooit goed uitpakken.

Grafiek 10-jaar rente VS, Europa en Japan:

Marktoverzicht:

Europa lag er grotendeels goed bij gisteren zodat de verliezen van maandag werden gerecupereert, zo komen de AEX en de DAX weer dicht bij hun weerstand terecht. Intraday kwam er nog wat verkoopdruk op gang maar de indices herpakken zich goed. Zoals ik al enkele keren aangaf in mijn updates, het herstel loopt prima in Europa maar wat zal er rond de zware weerstand gebeuren? Die zien we rond de 535 punten bij de AEX en rond de 12.500 punten bij de DAX? Daar gaan we vooral op letten de komende dagen, het zijn vooral richtpunten en ze bieden net zoals hetgeen we zien op Wall Street kansen om de daling te hervatten via een duidelijk lagere top.

Wall Street kende dan weer een dag met divergentie, de Dow Jones en de S&P 500 moesten inleveren terwijl de Nasdaq vooral omhoog kon door enkele zwaargewichten. We zien dan ook duidelijk dat de ene zijn door de andere zijn brood wordt, dan bedoel ik de koersdaling bij Walmart van ruim 10% en de koers sprong van Amazon anderzijds. Walmart kon niet aan de verwachtingen voldoen en beleggers denken dan heel snel dat het verloren marktaandeel naar de nieuwe tak van Amazon gaat (retail), die link kunnen we dus makkelijk leggen. Amazon zet zowaar een nieuwe All Time High neer op 1470 dollar en dat stuurt de internet aandelen en dus de Nasdaq makkelijk wat hoger. Toch interessante ontwikkelingen die we zien en iets wat we zeker goed gaan volgend de komende tijd.

Wall of Worry:

De reden dat Wall Street zich zorgen kan gaan maken zoals ik net al aangaf blijft de oplopende rente en het niet onder controle krijgen van de inflatie. Op die manier worden stijgende aandelen onder de noemer "Wall of Worry" gezien en dat is op zich zeker geen goed teken. Dat is een term die men gebruikt wanneer beleggers wel weten dat er iets niet goed zit maar men dan liever toch aandelen blijft kopen omdat er nog steeds weinig alternatieven aan de veilige kant overblijven, op die manier probeert men dan ook om zo de angst en paniek af te houden. Dat kan op termijn nogal verkeerd aflopen, dat hebben we eerder ook al gezien, denk aan 1929, 1965, 1987, 2000 en 2008 en deze maand hebben we al een soort Sneak-preview kunnen zien van hoe het er uitziet als er plots aandelen worden gedumpt door verschillende redenen. En ja de recente resultaten van de bedrijven waren goed maar het blijft de vraag of die zo goed kunnen blijven de komende kwartalen nu de rente zo snel oploopt en de inflatie niet onder controle lijkt? En hoe zal de VS omgaan met de enorme uitgaven die de overheid aan het doet is momenteel? Dit alles kan dus zeker nog een staartje krijgen en de stevige terugval van 2 weken geleden was daar mogelijk al een waarschuwing voor.

Grafiek Dow

Wall Street:

De S&P 500 verloor gisteren redelijk en komt zo weer onder het 50-MA terecht waar de index eind vorige week door probeerde te breken. Nu moeten we vooral op de 2700-2705 punten letten want als de S&P 500 daar weer onder duikt dan kunnen we rekening gaan houden met een lagere top. Steun nu dus in eerste instantie rond de 2700-2705 punten, later rond de 2670 en de 2640 punten. Mocht alles zich weer herpakken dan zien we in eerste instantie weerstand rond dat 50-MA dat nu op 2727 punten uitkomt, later rond de 2755-2760 en de 2815-2820 punten weerstand. Met de volatiliteit die er momenteel is blijft alles mogelijk en dat kan nog wel een tijdje zo kan blijven.

Bij de Dow Jones kon geen vervolg geven aan het herstel, vrijdag al een slechte dag door niet boven het 50-MA te breken en gisteren een daling die tot de 24.870 steun reikt. Als de Dow Jones onder die 24.870 punten sluit dan ziet het er gewoon weer slecht uit en hebben we mogelijk een lagere top te pakken. Het vervolg kan er dan wel eens vervelend uit komen te zien. Het V-herstel ziet er hier veel minder krachtig uit dan bij de Nasdaq, als ik er goed naar kijk dan kunnen we eerder te maken krijgen met een lagere top. Onder de 24.870 punten kan het wel eens snel gaan, dan komen de 24.500 en de 24.000 punten snel weer als doelen in zicht. Weerstand nu de top van vrijdag net onder de 25.500 punten, later de 25.750 en de 26.000 punten als weerstand. Gisteren waren het vooral Walmart en de olie aandelen die er slecht bijlagen.

De Nasdaq blijft sterk in vergelijking met de Dow Jones en de S&P 500, er kan nog altijd een lagere top komen maar op de grafiek lijkt het ook goed op een V-bodem waar na de forse daling ook het herstel in een zeer snel tempo verloopt. Een V-bodem moet dan ook in ongeveer hetzelfde tijdsverloop weer naar de top toe knallen en dat zou best wel eens kunnen bij de Nasdaq gezien het verloop van de afgelopen sessies. Het andere scenario blijft een lagere top waardoor de daling snel weer op gang zou moeten komen, we zien zowel vrijdag als gisteren dat de dagtop niet kon worden vastgehouden hetgeen op korte termijn wel voor wat verzwakking zorgt. De andere indices op Wall Street zakken wel al terug, het kan dus spannend worden de komende sessies. Steun nu het 50-MA rond de 7115 punten, later de 7000 punten. Weerstand zien we rond de 7300 punten, later de top rond de 7500 punten.

Grafiek Nasdaq

Europa:

De AEX weet zich te herpakken en maakt het verlies van maandag meteen helemaal goed met 4 punten winst, zo zien we de AEX wederom snel oplopen richting de zware weerstand die rond de 535 punten wacht en waar samen met de lijn over oude toppen en bodems ook het 200-MA uitkomt. Steun nu in eerste instantie de bodem van deze week rond de 528 steun, daaronder ligt pas de weg open richting eerst de 523-524 en later tot rond de 521 en de 518 punten. De AEX blijft in het negatieve gebied nog steeds zoals u kunt zien op de chart, zolang er geen duidelijk en vooral blijvend slot boven de 535 punten komt kan de AEX nog een vervolgdaling krijgen.

Grafiek AEX

De DAX kan nog geen vuist maken om echt tot boven die 12.500 punten te geraken, op de grafiek is daar de zware weerstand duidelijk te zien. Bij een test, en dat zien we nu al enkele sessies na elkaar, blijft het de vraag of er een uitbraak komt of juist niet? We krijgen dus te maken met 2 scenario's, of we gaan erdoor, of de DAX laat het liggen en we zakken snel weer terug met de kans dat de index weer richting de bodems terug moet. Dan letten we eerst op de 12.250-12.300 punten steun, later de bodemzone rond de 12.000 punten wat weer een doel kan worden. Weerstand nu dus die 12.500 punten, later het 200-MA rond de 12.745 punten en de 12.850 punten zoals we zien op de grafiek. Het 50-MA buigt nu wel snel om richting het 200-MA (groene lijn naar paarse lijn) hetgeen ook niet positief is.

Grafiek Dax

Brent olie:

De Brent blijft nu wat hangen rondom de steun-weerstand op 64,75-65 dollar, de kans dat de Brent nu via een lagere top de bodems weer kan gaan opzoeken en die komen dan rond de 61-61,5 dollar uit. De komende sessies zal blijken of dat het vervolg wordt al dan niet. In het andere geval, als de olie weer oploopt en boven die zone 64,75-65 dollar kan blijven dan kan het herstel doorzetten richting eerst het 50-MA rond de 66,7 dollar en later tot rond de 68,25 dollar waar de volgende weerstand dan wacht. Voorlopig zit de olie in een mindere fase.