Nieuws/Financieel
1700146
Financieel

Wolters Kluwer verwacht zeer goed 2018

Hoofdkantoor Wolters Kluwer in Alphen aan den Rijn

Hoofdkantoor Wolters Kluwer in Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn - Wolters Kluwer ziet de toekomst zonnig in. Ondanks wereldwijde politieke onzekerheden, verwacht de informatieleverancier en data-analist na een uitstekend 2017 een versnelling van de groei dit jaar.

Hoofdkantoor Wolters Kluwer in Alphen aan den Rijn

Hoofdkantoor Wolters Kluwer in Alphen aan den Rijn

Dat zegt Kevin Entricken, cfo van Wolters Kluwer in een toelichting op de jaarcijfers over 2017. Het concern zag zijn omzet met 3% toeneme tot €4,4 miljard. De nettowinst kwam uit op €668 milljoen, 8% hoger dan in 2016,

Komend jaar wordt een spannend jaar door geopolitieke spanningen, zegt Entricken. De financiële topnman verwacht niet dat de brexit veel invloed zal hebben op de resultaten van de onderneming, omdat de handel van Wolters Kluwer met het Verenigd Koninkrijk betrekkelijk gering is.

Onzekerheden

Wel zijn de internationale politieke onderhandelingen over belastingregels van groot belang. ,,Veranderende internationale tax rulings zijn voor ons een grote uitdaging, maar bieden ook veel mogelijkheden”, zegt Entricken. ,,Het zorgt voor onzekerheid, maar wij kunnen samen met de klanten naar oplossingen zoeken.”

De belastingtak is een kernactiviteit van de leverancier van data-analyses. Wolters Kluwer verwacht dat deze divisie in 2018 flink zal groeien. De winstmarge zal in de eerste helft van het jaar als gevolg van forse investeringen nog iets achterblijven.

Digitalisering

Desalniettemin ziet Wolters Kluwer dit jaar met veel vertrouwen tegemoet. De operationele marge komt naar verwachting uit tussen de 22,5% en 23%. In 2017 was die 22,2%. De winst per aandeel zal in 2018 tussen de 10% en 15% stijgen. Het concern wil dit jaar voor €400 miljoen eigen aandelen inkopen.

In 2018 eindigt het driejarig strategisch plan van Wolters Kluwer, waarbij vooral is ingezet op digitalisering en specialistische kennis. ,,Wij zullen de slag naar digitalisering en kunstmatige intelligentie verder doorzetten”, kondigt Entricken aan.

Aandeelhouders tevreden

Bij het aantreden van ceo Nancy McKinstry in 2003 was de verhouding tussen print en digitaal 75/25. Nu is die 15/85. In de komende jaren zal het aandeel digitaal alleen maar verder groeien ten koste van print.

Aanddeelhouders reageerden uiterst tevreden op de resultaten. Een uur na opening van de beurs stond Wolters Kluwer ruim 3% hoger.