Nieuws/Financieel
1700481
Financieel

'Blik op studies en Gilead bij Galapagos'

Amsterdam - Beleggers zullen bij de cijferpublicatie van biotechnoloog Galapagos onder meer met grote aandacht kijken naar de ontwikkelingen bij de studies met medicijnen en eventuele opmerkingen over toenadering van samenwerkingspartner Gilead tot de in Amsterdamse AEX genoteerde onderneming. Galapagos komt donderdag nabeurs met cijfers.

Galapagos is over een breed front en in verschillende fases bezig met studies van middelen tegen verschillende aandoeningen. Zo kondigde het bedrijf onlangs aan dat er bemoedigende testresultaten zijn behaald met een middel dat Galapagos samen met het Duitse MorphoSys ontwikkelt tegen eczeem. In januari liet Galapagos weten dat er positieve testresultaten zijn geboekt met een studie bij artrosepatiënten.

Tevens werkt Galapagos samen met partner AbbVie aan medicatie tegen taaislijmziekte en is het bedrijf bezig met middelen tegen de longziekte IPF. Ook is het bedrijf bezig met het bestuderen van nieuwe toepassingen voor zijn belangrijkste middel filgotinib, waaronder tegen de ziekte van Crohn.

Beschermingsconstructie

Beleggers zullen verder kijken naar eventuele opmerkingen van Galapagos over toenadering door Gilead. Galapagos werkt namelijk aan een beschermingsconstructie om te voorkomen dat het bedrijf wordt overgenomen door Gilead. Daarvoor zoekt de onderneming naar een tweede farmabedrijf dat net als Gilead een belang van 10 procent of meer in Galapagos wil nemen.

De laatste tijd vindt er een grote fusie- en overnamegolf plaats binnen de biotechsector omdat veel biotechnologen op die manier hun pijplijn aan middelen willen vergroten. Ook Gilead zou om deze reden interesse kunnen hebben in Galapagos. Overigens heeft Galapagos-topman Onno van de Stolpe aangegeven dat hij niet verwacht dat Gilead op korte termijn met een voorstel zal komen. KBC Securities denkt dat het nog een behoorlijke uitdaging kan worden voor Galapagos om een nieuwe partner te vinden die bereid is meer dan 10 procent te nemen omdat de meeste programma's van de biotechnoloog zich in relatief vroege fases bevinden.

Groepsomzet

Als wordt gekeken naar de cijfers zou Galapagos volgens een consensus van analistenschattingen opgesteld door Bloomberg in 2017 een groepsomzet hebben geboekt van bijna 151 miljoen euro, tegen 151,5 miljoen euro in 2016. Het operationeel verlies wordt geraamd op 84 miljoen euro, tegen een min van 11,5 miljoen euro een jaar eerder. Op nettobasis zou het verlies uitkomen op 96,5 miljoen euro. In 2016 boekte Galapagos nog een nettowinst van 54 miljoen euro.

Galapagos heeft zelf voor 2017 aangegeven dat de zogenoemde cashburn zal uitkomen aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte van 135 miljoen tot 155 miljoen euro.