Nieuws/Financieel
1702053
Financieel

‘Meer ruimte op Schiphol door uitstel Lelystad’

Amsterdam - De luchtvaartsector wil meer ruimte op Schiphol nu overloop luchthaven Lelystad weer een jaar wordt uitgesteld. Woensdag werd bekend dat Lelystad gaat pas in 2020 open gaat, in plaats van april 2019, vanwege onjuiste herriecijfers, maatschappelijke weerstand en juridische problemen.

„Niks doen kan niet, want stilstand is achteruitgang voor onze economie”, zegt Frank Allard, voorzitter van de Barin, de koepel van luchtvaartmaatschappijen in Nederland. “Ik denk dat we in goed overleg tot in plaats van Lelystad tot redelijke groei op Schiphol kunnen komen.”

Vliegmaatschappij KLM, de grootste gebruiker van Schiphol, windt er geen doekjes om in haar reactie op het besluit van minister Van Nieuwenhuizen(Infrastructuur).

„KLM is zeer ontstemd over het feit dat het Aldersakkoord niet wordt nagekomen. Er zijn afspraken over gemaakt om vluchten vanaf Schiphol uit te plaatsen. Nu de capaciteit er op Lelystad niet is, mocht groei op Schiphol mogelijk gemaakt worden”, zegt de luchtvaartmaatschappij in een voor KLM ongewoon harde verklaring. Ook overweegt KLM juridische stappen. „We beraden ons op onze positie en mogelijkheden in dit dossier”, zegt een woordvoerder.

Vol

Het Aldersakkoord werd in 2008 ondertekend door politiek, sector en omwonenden om tot afspraken ten aanzien van de groei en overlast de luchtvaart. Daarin is afgesproken dat Lelystad 45.000 vliegbewegingen zou overnemen van Schiphol, als deze vol zit. Dat is nu het geval. Daar wordt door het besluit om Lelystad weer een jaar uit te stellen een streep door gehaald.

„Er kan op deze manier dus geen invulling worden gegeven aan het Aldersakkoord. Dat akkoord is één en ondeelbaar. Dat betekent dat we weer met elkaar om de tafel moeten om een oplossing te vinden”, zegt directeur Jos Nijhuis van luchthaven Schiphol in een reactie. De luchthaven is zelf een van de oorzaken waar de klem van de luchtvaart zich nu in bevindt. Nijhuis zette met een tariefsverlaging van 23% in de afgelopen jaren de deur open voor prijsvechters, waardoor de luchthaven nu drie jaar eerder dan verwacht is volgelopen.

Miljoenen uitgetrokken

De vertraging gaat Schiphol geld kosten. Er is voorlopig €98 miljoen uitgetrokken om de luchthaven klaar te maken voor de vakantievluchten.

„Natuurlijk begrijp ik dat de minister zorgvuldigheid voorop stelt”, zegt president-directeur Jos Nijhuis van Schiphol.“Tegelijkertijd moet de luchtvaart in Nederland nu nog langer wachten op de invulling van een politiek en maatschappelijk besluit dat 10 jaar geleden is genomen. Dat vind ik teleurstellend.’