Nieuws/Financieel
1702132
Financieel

'IJmuiden' maakt BAM nog voorzichtiger

Amsterdam - De kwestie IJmuiden die BAM een kostenpost van tientallen miljoenen bezorgde, heeft de bouwer mogelijk voorzichtiger gemaakt met het inschrijven op opdrachten. Dat zei topman Rob van Wingerden in een toelichting op de jaarcijfers.

De BAM-baas zei verder dat het goed zou zijn als bij projecten die qua omvang en complexiteit in de orde van grootte zijn van IJmuiden, sneller wordt beslist wie de opdracht krijgt. Ook zou in dit soort gevallen een gedeelde risicopot in het leven moeten worden geroepen vanwege onvoorziene kosten.

Voor BAM zal 2017 de boeken ingaan als het jaar waarin het toch al broze vertrouwen opnieuw een stevige deuk opliep. Van Wingerden erkent dat de kwestie-IJmuiden niet bijdraagt aan het beeld dat de bouwer naar buiten toe graag wil uitdragen.

BAM meldde de tegenvaller in december en zag diezelfde dag bijna een kwart van zijn beurswaarde verdampen. Vooral het gegeven dat het project werd aangenomen nadat BAM betere discipline beloofde bij het inschrijven op opdrachten, sprak in het nadeel van het bedrijf.

Uitleggen

Mogelijk had BAM de kwestie beter moeten uitleggen, sprak Van Wingerden schuldbewust. Het probleem in IJmuiden was een eerder bewezen techniek die het met het afzinken van elementen bij de sluis liet afweten. Bijkomend probleem is dat de werkzaamheden in IJmuiden plaatsvinden, terwijl de ,,winkel gewoon open blijft".

Halverwege 2017 werd al voorzichtig gemeld dat het project problemen zou opleveren. In eerste instantie werd een extra last van 14 miljoen euro genomen. Dit werd uiteindelijk een veelvoud daarvan. Van Wingerden voegde daar direct aan toe dat het betreffende project op zichzelf staat en dat er op dit moment geen lijken meer in de kast zitten bij BAM. Ook heeft BAM samen met partner VolkerWessels de markten direct geïnformeerd toen de extra schadepost bekend was.

Het aanstaande vertrek van financieel directeur Thessa Menssen, dat kort daarop werd aangekondigd, staat volgens Van Wingerden ook volstrekt los van de kwestie, al snap hij dat het vragen heeft kunnen oproepen. Ook over zijn eigen positie heeft hij zich geen moment druk gemaakt.