Nieuws/Financieel
1702362
Financieel

Column: Spreek niet te snel van bearmarkt

We zitten sinds maart 2009 in een bullmarkt, en dat is een opmerkelijk lange periode. Als je alleen naar de tijdsduur kijkt, zou je zeggen dat we in de buurt komen van de laatste fase in de cyclus van deze bullmarkt.

De mondiale economische cijfers zijn gedaald en gestegen sinds de financiële crisis, maar de wereldeconomie is blijven groeien. Terwijl het groeimomentum is verbeterd na een lichte vertraging tijdens de afgelopen zes maanden, lijken er weinig katalysatoren te zijn voor een aanzienlijke opleving binnen de wereldwijde economische omstandigheden.

Dit onderstreept de visie dat we een eindfase van de cyclus naderen.

Langer dapper zijn

Dit betekent niet dat beleggers te vroeg moeten spreken van een bearmarkt en hun beleggingen verkopen. Volgens mij is het beter om nog een tijdje dapper zijn en aandelen te houden om te profiteren van de laatste golf van positief momentum.

Waarom ik denk dat er nog een positieve golf komt? Tot nu toe is het een saaie economische cyclus geweest. Kwaliteits- en inkomstenaandelen – alles wat veiligheid en zekerheid biedt – zijn de belangrijkste drijfveren van de markt geweest.

De littekens van de financiële crisis hebben beleggers aangezet tot het investeren in veiligere aandelen met een behoorlijk dividendrendement. Het is onwaarschijnlijk dat dit zo blijft. Kenmerkend voor een late fase van een cyclus is beleggersgedrag dat wel ‘irrational exuberance’ genoemd wordt, en dit zullen we niet zien in dividendbetalende aandelen van hoge kwaliteit.

Hybride leningen en coco’s

Als we nadenken over hoe we ons moeten positioneren voor de eindfase in de cyclus beginnen we daarom weg te bewegen van stabiele aandelen en richten we onze focus meer op cyclische en waardecategorieën binnen de markt die aanzienlijk kunnen veranderen in de laatste fase van een bullmarkt.

Naast aandelen zijn er vastrentende beleggingen die nog steeds waarde bieden. Daarvan vinden we er twee in het bijzonder aantrekkelijk: leningen in opkomende markten in lokale valuta’s, en hybride leningen en coco’s.

Obligaties uit opkomende markten kunnen profiteren van een veranderend sentiment ten opzichte van opkomende markten, terwijl ze nog steeds een zeer hoog rendementskussen bieden. Hybride leningen en coco’s zijn interessant omdat ze, in tegenstelling tot andere vastrentende producten, goed kunnen presteren in een omgeving met stijgende rentes.

Hoe oncomfortabel het ook lijkt, langer je beleggingen durven vasthouden is de enige beleggingsstrategie die zich uitbetaalt bij het naderen van een laatste cyclusfase. De grootste beleggingsfout is om veel te vroeg van een bearmarkt te spreken.

James Bateman is chief investment officer multi-asset van Fidelity International.