Financieel/Geld
1702506
Geld

’Huis verwisselt in zeven maanden van eigenaar’

Amsterdam - Tussen het moment dat een huis te koop wordt gezet en het moment dat de oude en nieuwe eigenaar bij de notaris aanschuiven om de koop te bezegelen zit gemiddeld ruim zeven maanden.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Kadaster en makelaarsvereniging NVM. Die partijen bekeken meer dan 23.000 woningverkopen in de gemeente Zwolle tussen 1994 en 2017. De tijd tussen het te koop zetten en het tekenen van de koopovereenkomst was gemiddeld 4,1 maanden, gevolgd door nog eens 3,1 maanden tot de overdracht daadwerkelijk plaatsvond.

Hoe lang het duurt voordat een huis definitief van eigenaar verwisseld schommelde in die periode nogal. Tijdens de financiële crisis liep de verkooptijd hard op. In 2013 stonden huizen gemiddeld 9 maanden te koop. Maar de overdracht liet vervolgens gemiddeld maar 2,3 maanden op zich wachten.

De NVM denkt dat dit komt omdat mensen in de moeilijkere tijden vaker eerst hun eigen woning verkochten om meer zekerheid te hebben. De overdracht kan dan sneller geregeld worden. En er waren veel starters die een woning kochten en geen last hadden van een oude woning.

Na 2013 stonden huizen weer steeds korter te koop en steeg de overdrachtsperiode ook weer gestaag. De gemiddelde verkooptijd was afgelopen jaar naar schatting 4,5 maanden en een overdracht duurde net iets korter dan 4 maanden.