Nieuws/Financieel
1702903
Financieel

Geweld winkelstraat harder en professioneler

De ravage na de plofkraak in Utrecht begin deze maand.

De ravage na de plofkraak in Utrecht begin deze maand.

Amsterdam - De criminaliteit in de winkelstraat wordt veel geweldadiger en professioneler. Daarnaast daalt het aantal misdrijven sinds enkele jaren nauwelijks meer. Winkelcriminaliteit moet daarom politieke topprioriteit zijn, waarbij pinnen meer dan nu gestimuleerd moet worden.

De ravage na de plofkraak in Utrecht begin deze maand.

De ravage na de plofkraak in Utrecht begin deze maand.

Die oproep doet Detailhandel Nederland aan de Tweede Kamer die donderdagochtend debatteert over winkelovervallen en plofkraken. De aanwezigheid van contant geld blijft een belangrijke oorzaak voor zware criminaliteit in de winkelstraat, blijkt uit donderdag gepubliceerde politiecijferscijfers High Impact Crime 2017.

Zware explosieven

Afgelopen jaar vonden er 87 aanvallen op geldautomaten plaats, bijna evenveel als in 2016. In ruim 70% van de gevallen werd een zwaar explosief gebruikt.

,,Plofkrakers zijn overgegaan op steeds zwaardere explosieven in plaats van ’onschuldiger’ gereedschap als een auto met trekhaak of snijbranders”, zegt Bert van Steeg, secretaris criminaliteit bij Detailhandel Nederland. Daardoor zorgen plofkraken voor fors meer schade aan omliggende winkelpnden. Die schade kan per pand tot in de tienduizenden euro’s lopen.”

Winkelovervallen

In 2014 werd nog verwacht dat plofkraken uit het straatbeeld zouden verdwijnen, omdat het aantal aanvallen op pinautomaten tot dat jaar geleidelijk daalde tot onder de vijftig.

Ook de daling in het aantal winkelovervallen is tot stilstand gekomen. In 2017 zijn er 262 winkelovervallen gepleegd. Dat is maar een fractie lager dan in 2016 en 2015. In de jaren tussen 2011 en 2015 daalde het aantal overvallen op winkeliers nog heel sterk van zevenhonderd tot minder dan driehonderd.

Politiecapaciteit

Detailhandel Nederland maakt zich grote zorgen over de capaciteitsproblemen bij de politie. De criminaliteit in de winkelstraat is de laatste jaren juist gedaald door een gezamenlijke aanpak van banken, politie en winkeliers. ,,We zien overvallers steeds professioneler opereren”, weet Van Steeg. ,,Daarom is het belangrijk dat de capaciteit bij de politie voldoende op peil blijft en alle partijen in de winkelstraat blijven samenwerken. Ervaring heeft geleerd dat als de aandacht voor criminaliteitsbestrijding verslapt, het aantal delicten weer toeneemt.”