Nieuws/Financieel
1702924
Financieel

Ageas hoopt op snel fiat Fortis-schikking

Brussel - Als het Gerechtshof in Amsterdam voor de zomer het licht op groen zet rond de nieuwe Fortis-schikking, dan zouden de eerste gedupeerden mogelijk nog dit jaar vergoed kunnen worden. Dat stelde risicodirecteur Filip Coremans van Ageas woensdag. Die Belgische verzekeraar is de erfgenaam van Fortis en legt 1,3 miljard euro op tafel voor beleggers die misleid waren in aanloop naar het omvallen van dat concern in 2008.

,,De mensen wachten al bijna tien jaar. We willen dit graag afsluiten'', aldus Filip Coremans bij de presentie van de jaarcijfers van Ageas. Het financiële concern maakte in december nieuwe afspraken met claimorganisaties over de schikking. In maart vindt hierover in Amsterdam een openbare hoorzitting plaats.

Een eerste voorstel, waarbij Ageas 1,2 miljard euro op tafel legde, werd door het Gerechtshof vorig jaar nog niet-bindend verklaard. De rechters hadden onder meer problemen met het onderscheid in vergoeding voor beleggers die zich bij een belangenorganisatie hadden aangesloten en gedupeerden die dat niet hadden gedaan. Ook het feit dat de beleggersorganisaties zelf een forse vergoeding zouden ontvangen, kreeg toen kritiek.

Ageas hoopt dat het aangepaste schikkingsvoorstel voor de zomer wel het benodigde fiat krijgt. Beleggers die de schikking aanvaarden, zouden dan nog voor het jaareinde 70 procent van het schikkingsbedrag kunnen ontvangen. Er zijn naar schatting 200.000 gedupeerden die in aanmerking komen voor een schadevergoeding.