Nieuws/Financieel
1702935
Financieel

’Hoofdkantoor Unilever in Nederland’

Het kantoor van Unilever in Rotterdam.

Het kantoor van Unilever in Rotterdam.

Het hoofdkantoor van het Brits-Nederlandse concern Unilever zal waarschijnlijk in Nederland komen. Met een Rotterdamse hoofdzetel houdt de Britse overheid ernstig rekening, meldt de Financial Times.

Het kantoor van Unilever in Rotterdam.

Het kantoor van Unilever in Rotterdam.

De krant verwijst naar recente signalen die topfunctionarissen bij de Britse regering hebben afgegeven over gesprekken met Unilever. Het concern geeft desgevraagd geen commentaar.

De betrokken ambtenaren hebben volgens de Financial Times de hoop niet verloren, al krijgt Nederland momenteel kennelijk meer punten in de totale afweging. „Het zou geen grote verrassing zijn als het gebeurde.”

Gedeelde zetel

De multinational telt wereldwijd 169.000 werknemers, waarvan er 7500 in het Verenigd Koninkrijk werken, zo’n 3000 in Nederland.

Unilever heeft nu een gedeelde hoofdzetel, in de Londense City en in Rotterdam aan de Maas. Het hele hoofdkantoor telt honderd banen, waarvan zestig in Londen en veertig in Rotterdam. De hoofdzetel is relevant onder andere voor waar Unilever belastingen afdraagt.

De beursnoteringen in Londen, Amsterdam en New York blijven.

Uit City

Volgens de krant houdt premier May er rekening mee dat het hoofdkwartier uit de City vertrekt. Premier Rutte heeft woensdagmiddag in Londen gesprekken met premier May gevoerd, onder meer over de brexit-onderhandelingen.

Het finale besluit is niet genomen, benadrukken de bronnen tegen de Financial Times. Dat valt voor eind maart, bevestigt Unilever.

Het zal in ieder geval om een uiterst emotionele beslissing gaan. Zowel de Britse als Nederlandse regering voert met lobbyacties de druk op bij het voedings- en wasmiddelenconcern om het hoofdkantoor volledig in haar land te plaatsen. Premier Rutte spant zich actief in binnen de Nederlandse lobby. Hij werkte tien jaar lang bij Unilever.

Brexit

De keuze voor een van beide steden wordt direct in de brexit-discussie betrokken, aldus de overheidsfunctionarissen.

Unilever heeft eerder gemeld dit los van de brexit te zien. Het Brits-Nederlandse concern wil een eenvoudiger bestuursstructuur met een enkel hoofdkantoor, nadat het de overnamepoging door het Amerikaanse Kraft Heinz van $143 miljard heeft afgeweerd.

Als het hoofdkantoor naar Rotterdam gaat, hopen de Britten erop dat door de herstructurering er onderdelen naar het Verenigd Koninkrijk komen of kunnen blijven.

Begin deze maand meldde Unilever-topman Paul Polman dat het concern „op korte termijn” tot zijn besluit zou komen. Dat besluit komt op het moment dat meer multinationals die in heel Europa vanwege de brexit-perikelen overwegen om hun kantoren en bestuurders uit de City weg te halen.