Nieuws/Financieel
1703954
Financieel

Kamer ziet soepelere bonusregels niet zitten

Den Haag - Regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie en oppositiepartijen willen dat minister van Financiën Wopke Hoekstra afziet van een voorstel over zogenoemde flitshandelaren. Zij zien het niet zitten dat Hoekstra nu al een plan maakt om deze beurshandelaren te blijven vrijstellen van strengere bonusregels. De Kamermeerderheid vindt het beter om te wachten tot er nieuwe Europese regels zijn.

De flitshandelaren zouden zich net als hun collega's vanaf 2020 aan de soberder regels moeten houden, zodat bonussen niet groter zijn dan 20 procent van het salaris. Maar CDA-minister Hoekstra wil voor hen een uitzondering maken. Hij is bang dat handelshuizen als Flow Traders, IMC en Optiver anders verhuizen naar het buitenland. Bovendien handelen ze voor eigen rekening en risico, en kunnen ze niet rekenen op de Staat als het misgaat.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg, die met het verzoek kwam, wil dat Hoekstra geen onomkeerbare stappen zet. Hij wijst erop dat er juist nu over nieuwe Europese regels wordt gesproken.