Nieuws/Financieel
1704000000
Financieel

Ziggo groeit, Vodafone pakt de draad weer op

UTRECHT - VodafoneZiggo heeft aan zijn doelstellingen voor dit jaar voldaan door een sterk laatste kwartaal. De telecom- en tv-aanbieder trok opnieuw meer klanten en ook het aantal klanten dat zowel mobiele telefonie van Vodafone als thuisdiensten van Ziggo afnam steeg verder.

De omzet van VodafoneZiggo ging in heel 2019 met 1 procent omhoog tot 3,9 miljard euro. Het bedrijf heeft dat te danken aan sterke prestaties bij Ziggo en een herstel van de groei bij Vodafone. Het operationeel resultaat daalde met 4 miljoen euro op jaarbasis tot 106 miljoen euro.

Nieuwe klanten

Het aantal nieuwe klanten bedroeg vorig jaar per saldo 191.000. Financieel directeur Ritchy Drost merkt daarbij op dat het aantal klanten dat vertrok historisch laag lag.

Van de klanten die kabeltelevisie, vast internet of vaste telefonie afnemen van Ziggo heeft 40 procent nu ook mobiele telefonie van Vodafone, andersom gaat het zelfs om bijna driekwart van de Vodafoneklanten die ook Ziggo in huis hebben gehaald. Die percentages kunnen nog omhoog, denkt Drost. Ook klanten van VodafoneZiggo’s goedkope mobiele label Hollands Nieuwe kunnen gebruik maken van de voordelen die het bedrijf biedt bij dergelijke samengestelde abonnementen.

Snellere pakketten

Klanten van Ziggo kiezen in de gebieden waar de kabelaar zijn nieuwe snelle Giganet-abonnement aanbiedt, gemiddeld voor snellere pakketten. Giganet, dat snelheden tot 1 gigabit biedt, komt nog dit jaar in de meeste Nederlandse steden beschikbaar. Volgend jaar moet ook de rest van het land het snelste Ziggo-abonnement kunnen afsluiten.

Voor dit jaar verwacht Vodafone het bruto bedrijfsresultaat met tussen de 2 en 3 procent te laten groeien. Die groei was in 2019 nog 4 procent. Dat komt volgens Drost omdat de integratie tussen Vodafone en Ziggo dit jaar moet worden afgerond. Daar moeten de nodige investeringen voor worden gedaan. Het bedrijf wil verder tussen de 400 miljoen en 500 miljoen euro teruggeven aan zijn aandeelhouders.

KPN

Analisten van ING concluderen dat VodafoneZiggo zowel qua klantengroei als omzetgroei het beter doet dan marktleider KPN. Ook is VodafoneZiggo volgens de marktvorsers winstgevender. De doelen voor 2020 van de nummer twee op de markt zijn daarnaast ambitieuzer dan die van KPN.