Nieuws/Financieel
1704558
Financieel

Topman: ’Andere markten zoeken’

Fugro dringt verlies flink terug

Leidschendam - Fugro heeft vorig jaar weer te maken gehad met uitdagende marktomstandigheden in de offshore olie- en gassector, maar wist wel het verlies flink terug te dringen. Voor 2018 verwacht de bodemonderzoeker verbetering van de resultaten.

Fugro leed in 2017 een nettoverlies van bijna 160 miljoen euro, tegen krap 309 miljoen euro een jaar eerder. Toen had het bedrijf onder meer te maken met hoge kosten voor banenverlies en herstructureringen. De omzet daalde vorig jaar met bijna 16 procent tot 1,5 miljard euro.

Fugro had al aangegeven dat er sprake zou zijn van een dubbelcijferige omzetkrimp. Er werd een bedrijfsresultaat (ebitda) behaald van 100,8 miljoen euro, tegen ruim 189 miljoen euro in 2016.

Volgens Fugro is inmiddels sprake van een stabilisering van de olie- en gasmarkt terwijl andere markten verdere groei laten zien. De onderneming denkt dat dit jaar de omzet zal stabiliseren, met een verbeterde operationele marge en een positieve kasstroom uit operationele activiteiten. De orderportefeuille voor de komende twaalf maanden bedroeg bijna 928 miljoen euro, tegen 1,17 miljard euro een jaar eerder.

Bestuursvoorzitter

Topman Paul van Riel sprak in een toelichting van een buitengewoon uitdagend 2017. Van Riel: „In gesprekken met klanten en op beurzen merk je dat de markt nadat die helemaal in de kreukels lag nu ontegenzeggelijk er verandering is. Er worden weer meer exploratieprojecten gestart en we hebben in 2017 al gezien dat er meer finale investeringsbeslissingen worden genomen. Mensen zijn weer aan het werk gegaan.”

Fugro ziet dat het aantal finale investeringsbeslissingen in de offshore-markt toeneemt, wat een vroege indicator is voor een toenemend activiteitenniveau. Bij de werkzaamheden voor windmolenparken op zee en bodemonderzoek op land boekt Fugro groei.

Waarschuwing

Volgens Van Riel zijn de vooruitzichten voor de komende jaren positief, al is het nog moeilijk om het tempo van herstel in de olie- en gasmarkt in te schatten. „Ik wil waarschuwen dat er nog veel overcapaciteit is in de offshore dienstverleningsmarkt. Het tempo van het herstel zal daarom niet supersnel zijn. Het werk dat samenhangt met een finale investeringsbeslissing, komt meestal twee á drie jaar na die beslissing naar de markt. De volumes waar nu over gesproken wordt, komen dus vanaf 2019 op de markt.”

Fugro haalde afgelopen jaar 43% van zijn omzet van buiten de olie- en gasmarkt, die traditioneel de grootste opdrachtgever is. „We hebben bij de introductie van onze strategie in 2014 vastgesteld dat olie- en gas een zeer volatiele markt is, en het daarom verstandig is om te diversificeren. Dat blijven we doen, dus we zullen verder inzetten op andere markten dan olie en gas.”

In april wordt Van Riel worden opgevolgd door de Noor Øystein Løseth. Løseth is sinds 1 januari lid van de raad van bestuur van Fugro en wordt momenteel ingewerkt voor de functie van bestuursvoorzitter. Hij komt van het Noorse olie- en gasconcern Statoil en was in het verleden onder meer de topman van het Zweedse energieconcern Vattenfall en het Nederlandse Nuon.