Nieuws/Financieel
1705351087
Financieel

Verlies in tech houdt opmars AEX tegen

De AEX-index kwam maandagmiddag na een wilde rit niet meer uit verliezen. Techaandelen zoals ASML en ASMI lieten een stevige veer nadat Wall Street was geopend en techaandelen daar werden teruggezet. Air France KLM bleef sterk in de Midkap, net als Fugro. NIBC verloor verlaagde overnamebod.

De AEX sloot daarop bij 566,20 punten, 1,2% lager. De AMX won 0,1% op 793,44 punten.

Rabobank meldde daarvoor in Nederland maar beperkt herstel te verwachten komende kwartalen. De Nederlandsche Bank stelde 400.000 extra banen verloren te zien gaan dit jaar, bij een jaargroeidaling van 6,4%. De Wereldbank meldde officieel de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog.

De FTSE 100, DAX en CAC-40 sloten met een fractie verlies.

Op Wall Street was de Nasdaq-index een dissonant (-0,3%), de Dow Jones en S&P-500 stegen met zo’n 0,5%.

Nog altijd staat de zoektocht naar het coronamedicijn en -vaccin centraal. Strateeg Luc Aben van Van Lanschot ontwaart „geen noemenswaardige opflakkeringen van het coronavirus na het geleidelijk opheffen van beperkende maatregelen”, stelt hij. „Dat houdt de moed erin. De macht en kracht van centrale banken is significant, maar het evenwicht tussen financiële economie en reële economie is delicaat.” Lopen beurzen te ver vooruit op prestaties? „Wij denken van wel. Er is weinig marge voor onvoorziene vertragingen”, aldus econoom Luc Aben.

Onzekerheid

,,Het arbeidsmarktcijfer uit de VS van vrijdag was erg goed. Maar aan de cijfers zitten veel haken en ogen. Er zijn signalen die ons niet overtuigen”, verklaart ING-analist Simon Wiersma de markt.

,,Er is bovendien weer rotatie gaande in de aandelenmarkt: wat goed presteerde, zoals ASML, gaat in de uitverkoop. Wat het slecht deed wordt gekocht. De lat ligt ongelooflijk hoog voor aandelen na de goede prestaties afgelopen weken. De markt wordt ook vertekend door de hoeveelheid geld die centrale banken erin hebben gepompt”, aldus Wiersma. Het is wachten op de eerste reeks kwartaalresultaten. ,,De daling van de Duitse tienjaars obligatie toont een risk off-beweging, een pas op de plaats.”

De euro daalde een fractie naar $1,1272. Het Britse pond gaat nu voor de zevende dag op rij hoger tegen de dollar, hoewel voortgang in Brexit-gesprekken ontbreekt.

Just Eat afgeserveerd

Bij de Nederlandse hoofdfondsen stond chipmachinefabrikant ASML met een min van 4,78% onderaan. Sectorgenoot ASMI ging met dezelfde -4,7% mee omlaag. De toeleverancier meldde nabeurs inkoop van eigen aandelen.

Just Eat Takeaway (-2,1%) ging achteruit. Het maaltijdenbezorgbedrijf heeft volgens mediaberichten evenals zijn Duitse concurrent Delivery Hero interesse in Grubhub. Aan de Amerikaanse branchegenoot hangt momenteel een prijskaartje van zo'n $5,7 miljard.

Betalingsverwerker Adyen verloor 1%, in reactie op de koersdoelverlaging naar €1094 door de Amerikaanse zakenbank KBW.

Staalmaker ArcelorMittal ging van 4,8% winst naar 0,4% verlies. ABN Amro pakte er eerst 6% bij, dat slonk tot 0,8% winst. De bank wil obligaties uitgeven.

ING hield 2% over, na een koersdoelverhoging door de Amerikaanse zakenbank Jefferies tot €8,80 bij een herhaald koopadvies.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield gaf eveneens een ommezwaai: van een plus van 6,2%, ondanks een verkoopadvies van Goldman Sachs, naar 2,1% verlies.

Shell won 1,8%. De olieprijzen daalden in de middag, een vat Brent verloor 3,1%, hoewel oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland zaterdag instemden met verlenging van de productiebeperking tot eind juli. Concurrent BP zou 10.000 banen schrappen.

Bij de middelgrote fondsen blonk bodemonderzoeker Fugro met een gehalveerde winst van bijna 12% uit in reactie op het productieakkoord. ,,De olieprijs speelt hierin maar beperkt mee. Dit is vooral het gedwongen afdekken van shortposities door beleggers die rekenden op zwaar verlies; Fugro stond al weken ruim bovenaan de short-lijst van beleggers”, zegt beleggingsadviseur Rein Schutte (Noesis Capital).

Air France KLM bleef stabiel en vloog 9,8% omhoog, nadat beleggers vorige week al massaal waren ingestapt na de eerdere duikvlucht. Frankrijk komt volgens Les Echos met een miljardenplan om de Franse luchtvaartindustrie te redden. Volgens Chris Beauchamp, hoofd markt-analyse van IG, wacht luchtvaartbedrijven een versoepeling van de restricties.

Basic-Fit sterkte 1,2% aan. In de eerste week na de heropening van de Franse filialen is ongeveer 30% van de leden weer gaan fitnessen, wat ING bemoedigend noemt. Nabeurs meldde het de uitgifte van nieuwe aandelen.

De toeleverancier aan apothekers Fagron verloor 5,4%. Het investeringsvehikel van de Belgische zakenman Marc Coucke heeft zijn belang met 4,2 procentpunten afgebouwd naar ruim 10%.

SBM Offshore won 2,1% na een koersdoelverhoging. De kans op extra contracten zijn verkleind, aldus ING, nu oliebedrijven in hun investeringen snijden.

Smallcap NIBC daalde 8,8% naar €6,95. De zakenbank onderhandelt met investeringsmaatschappij Blackstone over een sterk verlaagd overnamebod van €7,53 per aandeel (inclusief het slotdividend over 2019).

Bij de smallcaps steeg vastgoedfonds Wereldhave, ook hoog op de lijst van shortsellers, 10,5%.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.