Financieel/Ondernemen
1705491
Ondernemen

GRENSVERLEGGER Pactics biedt veilige werkomgeving

Zeldzaamheid in textielsector

Piet Holten van Pactics vindt dat goede arbeidsomstandigheden de norm moeten zijn.

Piet Holten van Pactics vindt dat goede arbeidsomstandigheden de norm moeten zijn.

SIEM REAP - Landen als Cambodja en China zijn berucht om uitbuiting in de textielindustrie. Piet Holten laat zien hoe het anders kan. Met zijn bedrijf Pactics maakt hij sportkleding en accessoires voor luxe brillen, op een verantwoorde manier.

Piet Holten van Pactics vindt dat goede arbeidsomstandigheden de norm moeten zijn.

Piet Holten van Pactics vindt dat goede arbeidsomstandigheden de norm moeten zijn.

Voor fabrikant Ray-Ban maakt Pactics 18 miljoen brillendoekjes en -zakjes per jaar. Directeur Holten begon in 2004 met het invoeren van stoffen uit China voor een leverancier van zonnebrilfabrikant Oakley. „Dat was een drama. De kwaliteit was onder de maat en de arbeidsomstandigheden ronduit schokkend”, blikt hij terug.

De Nederlander besloot om het zelf te gaan doen. Hij opende zijn eigen fabriek in het Chinese Pudong. Maar enkele jaren later wilde China daar alle fabrieken weg hebben. Pactics verhuisde naar een ander deel van het land en opende vanwege stijgende loonkosten een tweede fabriek in Cambodja.

„We zijn daar begonnen in een winkelpand met vijftien mensen om het uit te proberen. Dat was hopeloos. In China maakten de medewerkers 2000 tot 2500 zakjes en doekjes per dag. In Cambodja kwamen ze niet verder dan 500 stuks.”

Eén van zijn beste naaisters uit China werd naar Cambodja gehaald. Na een week training ging het al een stuk beter. Vier jaar geleden opende Holten een gloednieuwe fabriek in Siem Reap, één van de armste provincies van Cambodja. „Niemand had er ooit een fabriek gezien.”

Het bedrijf nabij het wereldberoemde tempelcomplex Angkor voldoet aan hoge milieu-eisen. Er werken vierhonderd mensen, voornamelijk jonge vrouwen, in een gezonde en veilige werkomgeving.

Er is een kinderopvang met kamers om borstvoeding te geven, vier maanden betaald zwangerschapsverlof, ziekte- en ongevallenverzekering betaald door de baas, doorgroeimogelijkheden, 50% vergoeding voor een brommerhelm en een keuken waar dagelijks een voedingsrijke lunch wordt bereid voor het personeel. Een zeldzaamheid in de textielsector.

In tegenstelling tot de arbeiders die naar de deprimerende fabrieken in de hoofdstad Phnom Penh trekken, wonen de werknemers van Holten in de buurt van hun familie. „We willen dat ze blijven en dat ze niet ziek worden. Gelukkige mensen maken goede producten.”

Voor zover bekend is Pactics één van slechts twee bedrijven in Cambodja die in bezit zijn van een SA8000-certificering; een internationaal keurmerk dat goede arbeidsomstandigheden waarborgt. Er komen regelmatig geïnteresseerden kijken. Holten vind het jammer dat zijn bedrijf een uitzondering is: „Wij zouden de norm moeten zijn.”

Merken zijn continu op zoek naar manieren om nóg goedkoper te produceren. In de praktijk betekent dit dat kleding en accessoires onder slechtere arbeidsomstandigheden worden gemaakt. Vaak ook met kinderarbeid en een gebrekkige fabrieksveiligheid.

Holten probeert zijn klanten ervan te overtuigen dat het ook verantwoord moet worden gemaakt. „Dat is nog steeds moeilijk te verkopen. Is het echt zo erg als een poetsdoekje 1 cent duurder is op de prijs van een luxe zonnebril?”

Hij wil laten zien dat je met een ethische manier van produceren tóch kunt concurreren op de wereldmarkt. „Pactics is geen sociaal bedrijf. We willen gewoon geld verdienen. Maar je hoeft dat niet over de rug van je werknemers te doen.”