Nieuws/Financieel
1705941
Financieel

Binnenvaart duurder door brandstofkosten

AMSTERDAM (ANP) - Het vervoer van goederen en grondstoffen door binnenvaartschepen wordt ook dit jaar fors duurder. Vooral de almaar oplopende kosten voor brandstof maken dat de rekeningen voor de sector hoger zullen uitvallen, zo berekende onderzoeksbureau Panteia in opdracht van het Centraal Bureau voor Rijn- en Binnenvaart.

Voor dit jaar voorzien de kenners een kostenstijging van brandstof van ruim 10 procent. De onderzoekers merken daarbij wel op dat brandstofprijzen sterk afhankelijk zijn van omstandigheden op de wereldwijde oliemarkt en daarmee uiterst onvoorspelbaar. Het vervoer per binnenvaartschip zal naar verwachting tot wel 6 procent duurder kunnen uitvallen.

Zonder het effect van brandstofkosten zal de binnenvaart dit jaar circa 2 tot 3 procent duurder uit zijn. Dat komt onder meer schaarste aan personeel waardoor lonen zullen stijgen. Ook onderhoudskosten zullen stijgen.

In 2017 liepen de kosten voor de binnenvaart tussen de 2,7 en 7,1 procent op. De rekening voor brandstof viel in die periode bijna 15 procent hoger uit.