Nieuws/Financieel
1706973143
Financieel

Bunq stapt in hypotheekmarkt

Amsterdam - Online bank Bunq gaat indirect hypotheken aanbieden. Het heeft geen eigen label, maar is een partnerschap aangegaan met met verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN).

Hiermee breidt Bunq de dienstverlening weer een stap verder uit. Begin vorig jaar begon de internetbank al met het aanbieden van spaarrekeningen. Bunq-spaarders krijgen via een alliantie met verzekeraar ASR met 0,27% een van de hooge rentes in Nederland. Eerder al startte Bunq met goedkope valutatransfers door een samenwerking met TransferWise.

Vooralsnog kan er geen directe Bunq-hypotheek worden afgesloten. De hypotheken worden afgesloten via Venn, een voormalige nieuwkomer op de Nederlandse hypotheekmarkt die vorig jaar werd overgenomen door de investeringstak van NN. Venn gaat eveneens geen Bunq-hypotheken verkopen, maar doet portefeuilles met Nederlandse hypotheken over aan Bunq. De eerste 100 miljoen euro aan vastgoedtransacties staat inmiddels op de balans van de jonge bank.

Bunq eist wel dat twee derde van de Venn-hypotheken onder NHG-garantie valt en dus een maximale omvang heeft van 310.000 euro. Om minder risico te nemen moeten klanten eigen geld meenemen. De maximale hypotheeksom van de leningen die Bunq overneemt bedraagt 80 procent van de woningwaarde.

Bunq is de eerste Europese bankuitdager die hypotheken gaat aanbieden. De in november 2015 gelanceerde internetbank groeit de laatste hard, maar maakt nog altijd geen cijfers bekend over het aantal klanten. Vorig jaar bewaarden klanten met ruim €433 miljoen ruim twee keer meer geld bij Bunq dan een jaar eerder. Met in totaal dertig landen, is Bunq de eerste pan-Europese bank voor consumenten en mkb’ers uit Nederland.