Nieuws/Financieel
1707013512
Financieel

Winst ING keldert door kredietverliezen

AMSTERDAM - ING heeft in het tweede kwartaal de winst met bijna 80% zien dalen. De bank moest €1,336 miljard opzij zetten voor verwachte kredietverliezen door de coronacrisis.

In vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar moest ING twee keer meer in de stroppenpot stoppen. De bank denkt wel dat dit bedrag de rest van het jaar aanzienlijk minder zal zijn.

Onder aan de streep bleef de nettowinst voor ING in het tweede kwartaal steken op €299 miljoen. Dat is een daling van 79,2% in vergelijking met dezelfde periode van een jaar geleden.

Naast de extra reserveringen voor kredietverliezen, boekte ING ook €310 miljoen aan zogenoemde goodwill af. Door de coronacrisis nam de waarde van enkele overnames uit het verleden af. Dit werd weggeboekt onder de operationele kosten, die hierdoor met maar liefst 14% stegen in het tweede kwartaal.

Klanten zetten in het tweede kwartaal €20,9 miljard extra op hun spaarbankboekjes. Hoewel consumenten normaal in deze periode hun vakantiegeld uitgekeerd krijgen, reflecteert de groei aan spaargeld volgens ING vooral dat mensen tijdens de coronamaanden minder zijn gaan uitgeven.

Voor aandeelhouders van ING kwam de bank donderdag met meer slecht nieuws. ING maakte bekend het verzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) aan Europese banken in te willigen om tot zeker 1 januari 2021 geen dividend uit te keren. Eerder had de ECB verzocht om de winstuitkering tot eind juli op te schorten. Verzekeraars zoals NN en ASR hervatten hun dividenduitkering juist weer.

Fraudezaak

De zakenbank van ING zakte in het tweede kwartaal voor €302 miljoen diep in de rode cijfers. Hier boekte ING €260 miljoen aan goodwill af. Daarbij was de zakenbank met €882 miljoen goed voor tweederde van de reserveringen voor kredietverliezen.

De divisie stelt met ‘enkele grote zaken’ te kampen in Duitsland, Amerika, Azië en Nederland. ING zou naar verluidt voor €180 miljoen het schip in zijn gegaan door de fraude en het faillissement van Wirecard. Concreet noemt ING de Duitse betalingsdienstverlener echter niet in het kwartaalverslag, maar spreekt wel van een ‘omvangrijke voorziening voor een vermoedelijke externe fraudezaak’.