Nieuws/Financieel
1708191
Financieel

ABN Amro: commissaris Ten Have blijft nog twee jaar

AMSTERDAM - Tijdelijk president-commissaris Steven ten Have wordt voorgedragen voor een nieuwe termijn bij ABN Amro. Na maximaal twee jaar vertrekt hij echter.

Dat maakte ABN Amro donderdag bekend. De termijn van Ten Have in de raad van commissarissen van de bank loopt eind mei af. Hij wordt op 29 mei op de algemene ledenvergadering voorgedragen voor een nieuwe termijn. Die duurt echter maximaal twee jaar. Op dat moment heeft Ten Have er dan het maximaal aantal van 8 jaar opzitten als commissaris bij ABN Amro.

Onrust

Ten Have nam onlangs het voorzitterschap van de rvc over van Olga Zoutendijk, die onverwacht haar taken neerlegde. Zij maakte daarbij bekend geen tweede termijn in de rvc te willen. Zoutendijk lag intern onder vuur over vermeende bemoeienis met de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer. Zelf spreekt zij dit tegen.

Onduidelijk is wie de rvc bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering wil voordragen als definitieve opvolger van Zoutendijk. Een nieuwe commissaris moet eerst door de aandeelhouders worden goedgekeurd, en vervolgens door de Europese Centrale Bank getoetst om als president-commissaris voorgedragen te kunnen worden. Mogelijk blijft Ten Have dus langer de voorzittershamer zwaaien in de rvc van de bank.

Veranderadviseur

Ten Have verdiende zijn sporen in verandermanagement, als organisatieadviseur en hoogleraar Strategie en Verandering aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij werd publiekelijk bekend als president-commissaris bij voetbalclub Ajax, na de door clublegende Johan Cruijff ontketende revolutie. Een botsing met Cruijff leidde echter tot een juridisch machtsgevecht, waarbij Ten Have het veld moest ruimen.