Nieuws/Financieel
1709228
Financieel

Bescheiden winsten op beurzen VS

New York - De Amerikaanse aandelenmarkten stonden donderdagmiddag op winst. De graadmeters maakten daarmee wat goed van de verliezen van een dag eerder. De notulen van de jongste beleidsvergadering van de Federal Reserve deden toen het rentespook terugkeren op Wall Street.

De Dow-Jonesindex met daarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen stond tijdens de middaghandel in New York 0,7 procent hoger op 24.980 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,5 procent tot 2713 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq dikte 0,1 procent aan tot 7226 punten.

Uit de Fed-notulen bleek dat de beleidsmakers bij de Amerikaanse centrale bank nog altijd een positieve kijk hebben op de economie. Kenners lazen in het verslag signalen dat de rente dit jaar wellicht verder omhoog gaat dan tot nu toe werd aangenomen. Dat zorgde woensdag nog voor koersdalingen.

Industriesector

De industriesector leidde het herstel op Wall Street. United Technologies, General Electric en Caterpillar stonden boven aan de Dow met winsten van 2,2 tot 3,4 procent. Oliemaatschappij ExxonMobil kreeg er 2 procent bij en chemiereus DowDuPont 1,7 procent. Hekkensluiter was fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems met een min van 0,4 procent.

Een reeks kleinere bedrijven kwam met cijfers. Autoverhuurbedrijf Avis Budget steeg 14 procent na beter dan verwachte cijfers. Pandora Media, bekend van muziekdiensten en internetradio, kwam ook met cijfers. Die waren veel beter dan verwacht, maar dat werd geheel overschaduwd door tegenvallende vooruitzichten. Het aandeel verloor 8,5 procent.

Chesapeake Energy

Chesapeake Energy werd meer dan een vijfde meer waard. Het energiebedrijf wist in het slotkwartaal van 2017 uit de rode cijfers te klimmen, geholpen door de verkoop van onderdelen. Ook dit jaar zal het bedrijf voor honderden miljoenen dollars aan bezittingen afstoten. De opbrengst wordt gebruikt om de schuld te verlagen.

De euro was 1,2330 dollar waard, evenveel als bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 62,60 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 66,22 dollar per vat.