Financieel/Geld
1712617
Geld

’Code rood’ voor rieten daken in koude droogte

Amsterdam - Verzekeraar Univé geeft een ’code rood’-waarschuwing af voor huiseigenaren met een rieten dak. Zij kunnen beter geen houtkachels of haarden gebruiken in deze koude dagen.

Het gaat de verzekeraar om de combinatie van de ’vriesdroge weersomstandigheden’ en de kou die het aantrekkelijk maakt om de haard even flink op te stoken. Volgens gegevens van Univé heeft ongeveer de helft van de woningen met rieten dak ook een open haard of houtkachel.

Door de omstandigheden zijn de rieten daken nu gortdroog en is er maar een klein vonkje nodig om een brand te laten ontstaan. Volgens Univé zijn de omstandigheden vergelijkbaar met 2013, toen op één dag tien woningen met rieten daken afbrandden. „Het is met die daken nu net als een handjevol droog gras. Vonkje erbij, even blazen en het brandt”. zegt Erik Dokter van Univé.

Wel verzekerd

De waarschuwing maakt overigens niet dat eventuele schade door een brandende haard of kachel niet verzekerd is, maakt de verzekeraar duidelijk. Dokter: „Het zal overigens geen reden zijn om schadevergoeding te weigeren als het toch mis gaat. Het is net als op de weg, een dringend advies.”