Nieuws/Financieel
1713638320
Financieel

Hete herfst: metaalsector gaat staken

Met bijna 320.000 werknemers is de cao Metaal en Techniek de grootste in de marktsector

Met bijna 320.000 werknemers is de cao Metaal en Techniek de grootste in de marktsector

Amersfoort - De metaal- en technieksector maakt zich op voor een onrustig najaar. Werknemers gaan acties en stakingen voeren nu de werkgevers een ultimatum voor een nieuwe cao hebben verworpen, meldt vakbond FNV.

Met bijna 320.000 werknemers is de cao Metaal en Techniek de grootste in de marktsector

Met bijna 320.000 werknemers is de cao Metaal en Techniek de grootste in de marktsector

„De sector heeft het economische tij goed mee en schreeuwt om nieuwe mensen, maar werkgevers schotelen een afbraak-cao voor die stijf staat van verslechteringen”, stelt FNV-onderhandelaar Jacqie van Stigt.

Grootste

Met bijna 320.000 werknemers is de cao Metaal en Techniek de grootste in de marktsector. Onder de afspraken vallen zo’n 28.000 werkgevers, waaronder technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De vorige cao is op 1 oktober afgelopen.

De werkgevers willen de lonen met €42,50 bruto per maand verhogen vanaf volgend jaar. Dat komt neer op een plus van ongeveer 1,4% voor een modale werknemer. Een ’belabberd’ loonbod, aldus FNV. „Dit pikken onze leden niet, die eisen gewoon een goede cao.”

Herstellende

Ron Follon, hoofdonderhandelaar van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), noemt de aangekondigde acties ’geen goede zaak’. „Bedrijven zijn herstellende van de coronapandemie, dus die zitten hier niet op te wachten.”

Volgens hem kunnen werkgevers simpelweg niet voldoen aan de looneis van 5% die door de vakbond op tafel is gelegd. „Dat soort voorwaarden zijn niet haalbaar en zet de continuiteit van ondernemingen onder druk.”

Werkgevers gaven eerder al aan dat veel bedrijven terughoudend zijn met een loonsverhoging omdat ze de vorige keer ’met het water aan de lippen’ afspraken hebben gemaakt. De loonsverhoging van bijna 8% in 28 maanden zou werkgevers in de coronacrisis ’met de rug tegen de muur’ hebben gezet.

Regelingen

Andere belangrijke punten waar men het niet over eens wordt zijn regelingen voor oudere werknemers. Zo wordt er gepraat over regelingen om eerder te stoppen met werken, maar in ruil daarvoor willen de werkgevers andere regelingen, zoals het generatiepact, versoberen.

Stakingsgolf

Eerder dit jaar was er al een maandenlange stakingsgolf door personeel bij grotere metaal- en technologiebedrijven, die onder de cao Metalektro vallen. Vakbonden en werkgevers in die sector sloten in juli een akkoord over een nieuwe cao, waar de achterban in september mee instemde.