Nieuws/Financieel
1714682711
Financieel

Winstgevendheid bij KPN valt mee

KPN heeft over het derde kwartaal iets beter gepresteerd met de winstgevendheid dan vooraf werd voorzien. De omzet bij het telecomconcern lag in de lijn met de verwachtingen.

In het voorbije kwartaal behaalde KPN onder de streep een winst van €132 miljoen. In doorsnee werd door analisten gerekend op een winst van €123 miljoen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar was er nog een forse daling, maar dat kwam omdat vorig jaar werd geprofiteerd van de verkoop van een bedrijfsonderdeel.

KPN is ook positiever gesteld over de winstgevendheid over geheel 2020. Volgens het bedrijf zal het aangepaste resultaat dit jaar uitkomen op meer dan €2,3 miljard.

"Harde strijd breedband"

Dit vindt DFT-verslaggever Wouter van Bergen:

„KPN voldoet aan de verwachtingen met deze cijfers, maar daarin is ook te zien dat er op de markt een harde strijd wordt uitgevochten om de breedbandklant. KPN wist het afgelopen kwartaal 27.000 extra klanten te winnen voor zijn glasvezelkabels, die in hoog tempo worden ingegraven. Maar dat voorkomt niet dat het totale aantal breedbandklanten met 4.000 afnam. Daar staat tegenover dat het aantal mobiele klanten, voor het eerst sinds tijden - met een plus van 9000 - toenam nadat het afschaffen van het goedkope Telfort-merk vorig jaar al leidde tot een forse afname.”

Volg Wouter van Bergen via Twitter.

De omzet bij KPN kwam zoals werd voorspeld over het derde kwartaal uit op €1,3 miljard. Een kwartaal eerder werd nog een omzet geboekt van €1,37 miljard. KPN wees op extra tegenwind van de coronacrisis bij zijn zakelijke tak.

KPN zegt wel nog steeds last van de crisis te ondervinden omdat bedrijven investeringen in telecomdiensten en IT-projecten uitstellen. Ook staan de inkomsten uit internationale roaming onder druk omdat er vanwege de coronacrisis nauwelijks nog zakelijke reizen buiten Europa worden ondernomen. Wel was er sterke groei van het aantal mobiele abonnees en glasvezelklanten.

Het bedrijf komt in november met een strategische update. Onlangs werd door bronnen aan persbureau Bloomberg gemeld dat de Zweedse investeerder EQT interesse heeft in een overname van KPN. De Zweden zouden met adviseurs praten over de mogelijkheden.