Nieuws/Financieel
1714933110
Financieel

Hema burgerinitiatieven met de pet rond

Wie krijgt de sleutels van de Hema?

Wie krijgt de sleutels van de Hema?

Amsterdam - De twee burgerinitiatieven de Hema willen overnemen, gaan vanaf vandaag met de pet rond. Hoewel ze niet serieus genomen worden door de schuldeisers die de het warenhuis momenteel proberen te verkopen, proberen ze zich nu aan te sluiten bij een andere bieder.

Wie krijgt de sleutels van de Hema?

Wie krijgt de sleutels van de Hema?

Een speciaal daarvoor opgerichte stichting HENA (Het Enige Nederlandse Alternatief) start vandaag een crowdfundcampagne op beursplatform Nxchange. De stichting haalt geld op dat aan de eigenaar van Hema aangeboden wordt in ruil voor een deel van de aandelen.

PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Mei Li Vos is een van de initiatiefnemers. „Net als veel andere Nederlanders heb ik de afgelopen jaren met verbijstering gekeken naar wat er met Hema is gebeurd en hoe zij speelbal is geworden van investeerders”, beschrijft Vos haar drijfveren.

Pinautomaat

Volgens Vos is het goed mogelijk dat ’onder de huidige omstandigheden HEMA weer als pinautomaat voor opportunistische private equity-investeerders gaat functioneren’. „Wij willen met ons volksaandeel KoopdeHEMA laten zien dat er een alternatief is: ons geduldig kapitaal.”

Retailspecialist Sabien Duetz, een andere initiatiefnemer, schrijft dat de afgelopen maanden 15.000 mensen zich aangemeld als potentiële investeerder in Hema. Ze kunnen vanaf €10 instappen. Als het initiatief er niet in slaagt aandelen te verwerven, krijgen de crowdfunders hun geld terug.

Momenteel zijn er voor zover bekend nog twee bieders over: Private equitypartij Alteri, gespecialiseerd in retail en herstructureringen, en een consortium van Parcom, Jumbo-familie Van Eerd en Marcel Boekhoorn. aansluiten bij dat laatste consortium lijkt de enige reële optie voor het burgerinitiatief.

Eneco

Crowdfundcampagnes om bedrijven over te nemen zijn niet uniek. Eerder al mislukte een publieke campagne om via crowdfunding energiebedrijf Eneco over te nemen, of in een verder verleden, betaald voetbalclub BV Veendam.

„Voor een tientje kun ook je ook gewoon heel wat leuke spulletjes bij de Hema kopen”, schetst een bij het Hema-dossier betrokken bron twijfels over de haalbaarheid van het ’sympathieke’ initiatief.