Nieuws/Financieel
1716946650
Financieel

Wall Street kauwt op woorden Trump

New York - De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden dinsdag tijdens de middaghandel in New York licht in de plus. Beleggers reageerden op een optreden van president Donald Trump. Hij zei dat de Verenigde Staten dichtbij het tekenen van de 'eerste fase' van een handelsdeal met China zijn. Ook uitte hij nogmaals kritiek op Federal Reserve-baas Jerome Powell en hij verdedigde zijn eigen economische beleid in de afgelopen jaren.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent hoger op 27.721 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg 0,3 procent op 3096 punten en technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,4 procent op 8500 punten.

Het optreden van Trump werd nauwlettend in de gaten gehouden op Wall Street. Beleggers hoopten op nieuwe signalen met betrekking tot de Chinees-Amerikaanse handelsstrijd. Trumps woorden komen in grote lijnen overeen met wat hij afgelopen weekend al zei. Eerder waren er nog berichten dat Washington en Peking afspraken hadden gemaakt over het afbouwen van handelsheffingen. Verder waren er berichten dat Trump de beslissing voor het invoeren van hogere invoertarieven op auto's uit onder meer Europa mogelijk met zes maanden uitstelt.

Disney

Bij de bedrijven won vleesverwerker Tyson Foods meer dan 6 procent na kwartaalcijfers. Ook huizenbouwer DR Horton en industrieel automatiseerder Rockwell Automation gaven een kijkje in de boeken. Zij wonnen respectievelijk dik 1 en bijna 12 procent. Leverancier van auto-onderdelen Advance Auto Parts kreeg de handen van beleggers niet op elkaar en ging na cijfers ruim 8 procent onderuit.

Entertainmentconcern Disney, dat streamingdienst Disney+ officieel lanceerde, won 1,4 procent. Daarnaast meldde Tupperware Brands, het bedrijf achter de bekende afsluitbare bakjes, dat bestuursvoorzitter Tricia Stitzel is afgetreden. Het aandeel steeg 6,5 procent.

Dean Foods

De handel in zuivelbedrijf Dean Foods werd stilgelegd na aankondiging dat de onderneming faillissementsbescherming heeft aangevraagd. Er worden gesprekken gevoerd over een verkoop van vrijwel alle bezittingen van het bedrijf. De beurskoers van Dean is dit jaar zeer sterk gedaald.

De euro was 1,1009 dollar waard, tegen 1,1015 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 57,01 dollar. Brentolie steeg 0,1 procent in prijs tot 62,25 dollar.