Nieuws/Financieel
1717617
Financieel

’Topman Geely wil plek in bestuur Daimler’

Li Shufu, topman van Geely

Li Shufu, topman van Geely

Amsterdam - Van een onzer verslaggevers Li Shufu, topman en grootaandeelhouder van de Chinese autobouwer Geely komt deze week naar Duitsland om te praten over een rol in het bestuur als toezichthouder bij Daimler. Dat melden Duitse en Amerikaanse financiële media.

Li Shufu, topman van Geely

Li Shufu, topman van Geely

Geely maakte vrijdag in één klap bekend een belang van 9,7% in de Duitse autobouwer te hebben genomen.

Li verklaarde daarbij dat hij via de deelname uit is op een alliantie met Daimler voor toekomstige samenwerking op het gebied van elektrische auto’s. Hij betaalde daarvoor €7 miljard. Volgens Li kunnen autoconcerns de overgang naar elektrisch niet overleven zonder samenwerking en zullen uiteindelijk slechts twee of drie groepen overblijven.

Langetermijninvesteerder

Geely is ook eigenaar van Volvo en het Britse sportautomerk Lotus. Samenwerking met Geely zou de toegang van Daimler tot de Chinese markt verbeteren. Daimler werkt nu samen met het Chinese BYD voor de bouw van elektrische voertuigen. Met BAIC een andere Chinese partner steekt Daimler de komende jaren €1,5 miljard in de bouw van een nieuwe autofabriek, zo meldde persbureau Reuters zondag.

Met zijn bezoek zou Li onder andere duidelijk willen maken dat hij als langetermijninvesteerder betrokken wil zijn bij Daimler. Hij zou onder andere ontvangen worden door hoge economische adviseurs van bondskanselier Merkel.