Nieuws/Financieel
1721690431
Financieel

Brexitvoorbereidingen kostten de Britten al €5 miljard

LONDEN (ANP/BELGA) - De voorbereidingen op de brexit heeft de Britse belastingbetaler al 4,4 miljard pond, omgerekend zo’n 5 miljard euro, gekost. Dat is volgens Britse rekenkamer, de National Audit Office (NAO), het bedrag dat is uitgegeven sinds het brexitreferendum in 2016.

Het gaat onder meer om 1,9 miljard pond die opging aan personeelskosten, rekende de NAO voor. Daarnaast werd 1,5 miljard pond besteed aan de installatie van nieuwe systemen en infrastructuur. Aan het inwinnen van extern advies waren de Britten zeker 288 miljoen pond kwijt.

Volgens de NAO werkten op het piekmoment in oktober vorig jaar zo’n 22.000 mensen aan de voorbereiding van de brexit. De rekenkamer stelt dat het om een ruwe schatting gaat, omdat ministeries maar een beperkt aantal gegevens vrijgeven.

Volgens oppositiepartij Labour laat de Britse regering de bevolking met betrekking tot de brexit „in het ongewisse.” De partij vindt dat er maar weinig gegevens beschikbaar zijn en spreekt ook van een gebrek aan transparantie.