Financieel/Geld
1724302418
Geld

Huren in vrije sector sterk omhoog, mede door toestroom arbeidsmigranten

AMSTERDAM (ANP/DFT) - De huurprijzen van woningen in de vrije sector stijgen flink ten opzichte van een jaar eerder. Dat melden zowel makelaarsvereniging NVM als verhuurplatform Pararius donderdag. Arbeidsmigranten zorgen voor extra toeloop op het schaarse aanbod.

Nieuwe huurders van appartementen betalen in het derde kwartaal 4,5% gemiddeld per vierkante meter meer dan in dezelfde periode vorig jaar, aldus de NVM en de belangenbehartiger voor vastgoedmanagers VGM NL. Voor woonhuizen bedraagt de stijging 5,8%.

Volgens de organisaties is echter niet sprake van een landelijke stijging. In de driehoek Amsterdam, Amstelveen en Haarlem liggen de huren zelfs lager. Bovendien neemt het aantal transacties af. „Net als op de koopwoningmarkt, lijkt nu ook de doorstroming op de huurwoningmarkt te stokken.”

NVM-voorzitter Onno Hoes vreest dat de betaalbaarheid in grote steden verder zal afnemen, zeker bij een invoering van een zelfbewoningsplicht voor huizenkopers. „Daardoor gaat het aanbod verder afnemen en gaan de prijzen verder stijgen.” Ook VGM NL-voorzitter Sander Groot ziet door ’overregulering van de overheid’ de krapte toenemen. „Ook verwachten we dat de terugkomst van expats impact gaat hebben op de huurmarkt, met name in het volgende kwartaal”.

Woningplatform Pararius meldt op basis van het eigen huurwoningenaanbod een huurstijging van 2,5% over het derde kwartaal. In de voorgaande vier kwartalen ging dit cijfer bij Pararius nog omlaag. Vooral het wegblijven van expats tijdens de coronapandemie zorgde toen voor lagere prijzen, dachten onderzoekers destijds.

Expats

Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot is de expatmarkt nu weer aangetrokken. „Dit, tezamen met de al bestaande grote schaarste aan vrije sector huurwoningen, ligt ten grondslag aan de recente prijsstijging”, zegt hij in een toelichting.

Pararius merkt ook zelf dat arbeidsmigranten druk op zoek zijn naar onderkomen. „We zien aan de Engelstalige versie van onze website, Pararius.com, dat het aantal contact- en informatieaanvragen enorm is toegenomen. Dat de huurprijzen het afgelopen kwartaal weer zijn gestegen is niet meer dan logisch”, aldus De Groot

De hoofdstad is nog altijd de duurste stad om een woning te huren, komt uit de cijfers van Pararius naar voren. De huurprijzen in Amsterdam stegen het afgelopen kwartaal met 1,6 procent. Nieuwe huurders moesten er door de bank genomen 22,44 euro neertellen per vierkante meter per maand. Ook in andere grote steden als Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht stegen de huren. Van deze steden was Eindhoven met een gemiddelde vierkantemeterprijs van 14,85 euro de goedkoopste stad.