Nieuws/Financieel
1727991027
Financieel

RELX boekt recordomzet, koopt eigen aandelen in

Amsterdam - Informatieleverancier RELX, voorheen Reed Elsevier, heeft afgelopen jaar zijn omzet naar een record gebracht. Ook de winst werd vergroot. Het koopt voor £400 miljoen eigen aandelen in, en stelt vanwege het coronavirus negen Chinese beurzen uit.

Dat meldt het concern donderdag voorbeurs. Het bestuur heeft voorgesteld het divididend voor aandeelhouders met 9% te verhogen.

Op het Damrak reageerden beleggers in RELX-aandelen na beursopening afwachtend, de koers in de AEX daalde met 0,3% in een verzwakt handelssentiment na uitbreiding van het aantal sars-virusslachtoffers.

De onderliggende omzet ging bij het in Amsterdam en Londen genoteerde concern met 4% omhoog tot £7,87 miljard. Topman Eric Engstrom noemde dit in lijn met verwachtingen.

Winstverwachting afgetroefd

De onderliggende winst steeg met 5% tot £2,49 miljard en de aangepaste winst per aandeel steeg 7% tot 93 pence, waar dataverzamelaar Bloomberg een consensus afgaf van 91,7 pence per aandeel.

De omzet dikte in alle vier de divisies die RELX heeft aan. RELX heeft zich afgelopen jaren omgevormd van een traditionele mediauitgever met bladen tot een informatie- en data-analyseconcern gericht op professionals zoals juristen en medici. Het nam vorig jaar in die voortgaande ombouw veertien bedrijven over, tegen £416 miljoen, en verkocht voor £63 aan onderdelen.

Recent kocht het Emailage, voor naar verluidt ongeveer $ 480 miljoen, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in fraudeopsporing. Het moet de in omzet deze groeiende risk-divisie helpen versterken.

Schade beurzen beperkt

Cfo Nick Luff meldde voor het Brits-Nederlandse concern vanuit Londen in een toelichting de impact van het coronavirus op zijn beurzen-divisie nog niet te kunnen inschatten.

Luff: „Het is daarvoor nog veel te vroeg. Maar de activiteiten in China en in de rest van Azië, exclusief Japan wat toch een aparte markt op zichzelf is, is binnen onze groepsomzet beperkt tot zo’n twee procent.”

’Veel te vroeg om impact van coronavirus te zien, maar beperkt op groepsomzet’, zei RELX-cfo Nick Huff donderdag bij de jaarresultaten.

’Veel te vroeg om impact van coronavirus te zien, maar beperkt op groepsomzet’, zei RELX-cfo Nick Huff donderdag bij de jaarresultaten.

De ervaring van RELX is dat de beurzen zich in het verleden snel aanpasten na soortgelijke crises zoals het sars-virus en de aswolken.

"’Degelijk en licht boven verwachting’"

Dit vindt DFT-verslaggever Theo Besteman:

„De resultaten zijn opnieuw beter. Voor beleggers is de onderliggende omzetgroei bij een groot aantal overnames in 2019 voorspelbaar gehouden, iets waarin het concern naam heeft gemaakt. Er zijn weinig grote uitschieters. Dat geldt ook voor het kleinere pakket met dit jaar in te kopen eigen aandelen. De degelijke stappen voorwaarts, en het invoegen van bedrijven, boden de recordomzet. De impact van het coronavirus op de financiële resultaten is voor beleggers hier beperkt.”

@theobesteman op Twitter.

De omzet is een jaarrecord, hoger dan analist Michael Roeg van Degroof Petercam deze week afgaf voor 2019. Hij ging uit van een omzet van £7,83 miljard, bij een aangepast operationeel resultaat van £2,48 miljard.

Donderdag noemde hij de resultaten voor omzet, operationeel resultaat en winst „in lijn met verwachtingen.” De strategie groeit „smoothly”, aldus de analist, die een ’houden’ advies op RELX heeft staan, en vanwege de te verwachten resultaten in 2020 het koersdoel omhoog zal schroeven.

Vorig jaar kocht RELX voor £600 miljoen eigen aandelen in. RELX meldde na de veertien overnames afgelopen jaar tegen £416 dit jaar zeker twee overnames te doen.